Mechanik, zrobił to co nie potrzeba (jak odzyskać wiekszość pieniedzy )

• Autor wątku Autor wątku vatrasmac
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vatrasmac

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam

oddałem samochód do naprawy, podałem objawy i podpowiedziałem ze to najprawdopodobniej uszczelka pod głowicą. Mechanik zrobił tą uszczelkę , zaplaciłem 1500 zł , ale po przejechaniu 3 km, wrociłem do zakładu ponieważ z samochodem było gorzej niż wcześniej. Okazało się że pęknięta jest cala głowica, a uszczelka była dobra.

Nie chce kupować całej głowicy bo to koszt 1500 zł a mam zamiar wymienic samochód w ciągu 2 tyg.

I pytanie, czy jest jakaś szansa, zeby mechanik zwórcił mi jakąs kwote za błedna naprawę ? zrobił to czego nie potrzeba, a nie chcę nawet mowić o oddawaniu pieniędzy.

Zadnej umowy nie spisalem, oddalem mechanikowi samochod zeby mi go zrobil a nie po to aby wymienil mi to co bylp srawne. Bede mial jedynie fakture z zakresem prac i wymenionych rzeczy

jak ta umowa mialaby wygladac jesli niewiadomo co bylo przyczyna usterki a mechanik mial ja zdiagnozowac i naprawic a zdiagnozowal ja blednie i mam nadal popsuty samochod i 1500 zl mniej na koncie

Co mam w takiej sytuacji najlepiej zrobic ?

Powinieneś spisać wszystko to, co ma wykonać mechanik.
W chwili obecnej trudno ustalić, czy kazałeś mu usunąć usterkę (i jaką?), czy też np. wymienić uszczelkę pod głowicą.

Kazalem zlokalizowac i usunac usterke jaka by nie byla. Ja mu tylko podsunalem pomysl z uszczelka pod glowica. Nie wiedzialem co on ma wykonac gdyz nie znalem usterki. Byla to tylko przypuszczenie.

nic nie spisywalem niestety.

Jakies pomysly ?

Po zlokalizowaniu usterki i wycenie powinieneś podpisać umowę na w/w zakres prac.

Zawsze możesz udać się do tego warsztatu i grzecznie poprosić o zwrot $$.

Jak mechanik sam się nie podłoży to w zasadzie marne szanse na odzyskanie $$.

vatrasmac napisał:
Okazało się że pęknięta jest cala głowica, a uszczelka była dobra
Z tego wynika, że mechanik nie dołożył należytej staranności przy wykonywaniu usługi, bez potrzeby wymienił uszczelkę i odpowiada za szkodę w postaci wydatku 1.500 zł. Powinien tę kwotę zwrócić.

Art. 355. kc § 1. Dłużnik obowiązany jest do staranności ogólnie wymaganej w stosunkach danego rodzaju (należyta staranność).
§ 2. Należytą staranność dłużnika w zakresie prowadzonej przez niego działalności gospodarczej określa się przy uwzględnieniu zawodowego charakteru tej działalności.
Art. 472. kc Jeżeli ze szczególnego przepisu ustawy albo z czynności prawnej nie wynika nic innego, dłużnik odpowiedzialny jest za niezachowanie należytej staranności.

Czyli mógłby mnie ktoś pokierować jakie powinny być moje działania w związku z odzyskaniem należności ?

czy ktoś cokolwiek ma pomysł co powinienem teraz zrobić ?

vatrasmac napisał:
czy ktoś cokolwiek ma pomysł co powinienem teraz zrobić ?

a) wydane 1500zł wliczyć w stratę i potraktować jako doświadczenie na przyszłość.

b) napisać odpowiednie pismo; artykuły dostałeś w #10. Nie zapomnij o Art. 6 K.C.

b) udać się do prawnika w swoim mieście [z kompletem dokumentów...aaa..tylko właśnie jakich dokumentów?]

Ostatnia edycja:
Czyli mam rozumiec ze nic nie da sie zrobic, bo nie spisalem umowy przed zrobieniem?

Jeśli jesteś konsumentem, zadzwoń do Miejskiego Rzecznika Konsumentów w swoim mieście. Powinien udzielić wstępnej informacji od ręki / telefonicznie jeśli krótko zreferujesz mu sprawę.

Powrót