Mechanika gry komputerowej

• Autor wątku Autor wątku xxxxabcdxxxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Czy jeśli przykładowo wymyślę dla postaci procedurę zabijania smoków przy użyciu przez postać powszechnie znanych narzędzi, to czy ta metoda postępowania postaci podlega ochronie prawnoautorskiej jako część tej postaci?

Nie, procedury, sposoby działania nie podlegają ochronie prawnoautorskiej.

Czy aby na pewno procedury i sposoby działania należy rozumieć jak w rzeczywistości, jeśli dotyczą postaci wykonującej fikcyjny zawód w fikcyjnym świecie?

Fikcyjnego potwora fikcyjna postać pokonuje przy użyciu częściowo również fikcyjnych narzędzi. Wydaje mi się, że sposób działania tej postaci wynika z jej mentalności oraz ekwipunku używanego w fikcyjnej profesji. To by znaczyło, że ta procedura postępowania jest fikcją i nie jest możliwa do zastosowania w prawdziwym świecie, co by jej nadawało charakter utoworu, a nie procedury do zastosowania przez kogokolwiek.

xxxxabcdxxxx napisał:
... a nie procedury do zastosowania przez kogokolwiek.
Skoro uważasz, że nie są do zastosowania przez kogokolwiek to dlaczego dopytujesz się o ochronę procedur?

Prawo nie określa czy owe procedury mają być realne czy też nie.

Ostatnia edycja:
Mam też problem z kwestią planszy do gry. Na planecie, którą wymyśliłem, panują specyficzne warunki, które świetnie nadają się do zrealizowania mechaniki gry. Konkurencja twierdzi, że skoro wymyśliłem świat gry, do którego powstania doprowadziły naturalne zjawiska (process tworzenia też opisałem), to oni mają prawo osadzić swoją grę w identycznym świecie, bo do naturalnych zjawisk ja nie mam wyłącznego prawa. Czy ta argumentacja jest słuszna?

Tutaj można się spierać. Jeśli zechcą w połączeniu z charakterystycznymi cechami używać nazw wymyślonych przez Ciebie, może to prowadzić do naruszenia Twoich praw. Takie przypadki należy oceniać bardzo indywidualnie, a rozstrzygnięcia sporu musiałbyś szukać przed Sądem.

Czy osoba ma prawo rozporządzać informacjami takimi jak pomysł na grę komputerową, mechanika gry, rodzaje jednostek w grze (czyli nieobjęte ochroną prawnoautorską), jeżeli weszła w ich posiadanie w nielegalny sposób (np. podsłuch, włamanie do komputera) ?

A co z pracownikami służb, którzy mają takie uprawnienia? Czy wolno im korzystać w celach zarobkowych z informacji uzyskanych w trakcie działań operacyjnych?

Poczytaj o uprawnieniach i obowiązkach owych pracowników. Pomijam już fakt, że musiałbyś udowodnić swoje twierdzenie.

Wychodzę z założenia, że jeśli wpadłem na pomysł oryginalnej gry i mam typowe dowody na pracę nad tym projektem (szkice, notatki) i ktoś by mnie "wyprzedził" z jego realizacją, i opublikował grę do sprzedaży, sam dostarcza dowodów na pozyskanie informacji w celach zarobkowych. Czy dobrze myślę?

Jeszcze trzeba udowodnić nielegalność pozyskania. Pomysł nie podlega ochronie, a brak zastrzeżenia poufności informacji uniemożliwia dochodzenia roszczeń.

Czy nie wystarczy udowodnić samego faktu pozyskania informacji, a to osoba oskarżona o naruszenie prawa powinna przedstawić w jaki sposób weszła w posiadanie tych informacji?

Ale prywatność już tak, zaś uzyskanie pomysłu (dość złożonego i szczegółowego) byłoby dowodem jej naruszenia. Czy wtedy można użyć dowodów na opublikowanie moich koncepcji np. w oskarżeniu o uporczywe nękanie, z którym mam do czynienia?

xxxxabcdxxxx napisał:
Ale prywatność już tak, zaś uzyskanie pomysłu (dość złożonego i szczegółowego) byłoby dowodem jej naruszenia. ...
Naruszenia czego? Przeczytaj post #34 ze zrozumieniem.
xxxxabcdxxxx napisał:
... Czy wtedy można użyć dowodów na opublikowanie moich koncepcji np. w oskarżeniu o uporczywe nękanie, z którym mam do czynienia? ...
A co to ma mieć wspólnego z Prawem autorskim?

Ostatnia edycja:
Jeśli pracuję w prywatnym mieszkaniu, na prywatnym komputerze i z nikim szczegółów pracy nie konsultuję, to w jaki sposób mogę zastrzec poufoność informacji?

Zapytam tak: Czy jeśli policjant po zarekwirowaniu komputera i odczytaniu danych na dysku wszedł w posiadanie opracowanej przez kogoś mechaniki gry, to czy może w ramach prywatnego użytku tej informacji sprzedać tę mechanikę zagranicznej firmie robiącej gry?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót