Media Markt odmówił zwrotu towaru zakupionego "na odległość".

• Autor wątku Autor wątku krede
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krede

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Szanowni Państwo,

Dnia 2016-02-05 zawarłem umowę na odległość zakupu telewizora (telefonicznie).

Również w tym samym dniu otrzymałem maila, że telewizor jest do odbioru w sklepie.

Tak więc wybrałem się*po niego i zawiozłem do domu.

Po kilku dniach stwierdziłem, że jest za mały. Chcę kupić większy, ale w innym sklepie, gdyż mają*lepszą cenę.

W dniu dzisiejszym udałem się do MM Głogów, w którym odbierałem telewizor.

Niestety odmówiono mi przyjęcia zwrotu towaru i zwrotu gotówki, pomimo wielokrotnych zapewnień na infolinii przed zakupem i w salonie podczas odbierania telewizora, że będzie taka możliwość.

Kiedy zapytałem dlaczego Media Markt stwierdził, że kierownik ma takie prawo, ale nie potrafili odnieść się do żadnego regulaminu.

Dostałem od nich takie pismo:

IMG_7112.jpg

Tv oczywiście wygląda jak nowy nie ma żadnych*śladów użytkowania, co widać również na piśmie wystosowanym przez Media Markt.

Wróciłem do domu i stwierdziłem, że im nie odpuszczę.

Oto regulamin sklepu:

https://mediamarkt.pl/zwrot_produktu

I oświadczenie odstąpienia od umowy:

https://mediamarkt.pl/files/Regulaminy/OswiadczenieKonsumentaoodstapieniuodumowy_MM.pdf

Moja najbliższa strategia to przejażdżka do innego pobliskiego Media Marktu tym razem z oświadczeniem i regulaminem.

Uważacie, że kierownik działu miał prawo nie przyjąć zwrotu?

Czy jesteście mi coś jeszcze w stanie doradzić czy moja "strategia" jest według Was wystarczająca?

Wszystko odbywało się*na zasadach internetowych. Tak również zostałem poinformowany. W sklepie nie miałem możliwości sprawdzić, zastanowić się i zakupić, bądź nie, gdyż odbierałem zapakowany i uszykowany produkt.

Przepis prawny:
Art. 6. 1. (3) Umowy zawierane z konsumentem bez jednoczesnej obecności obu stron, przy wykorzystaniu środków porozumiewania się na odległość, w szczególności drukowanego lub elektronicznego formularza zamówienia niezaadresowanego lub zaadresowanego, listu seryjnego w postaci drukowanej lub elektronicznej, reklamy prasowej z wydrukowanym formularzem zamówienia, reklamy w postaci elektronicznej, katalogu, telefonu, telefaksu, radia, telewizji, automatycznego urządzenia wywołującego, wizjofonu, wideotekstu, poczty elektronicznej lub innych środków komunikacji elektronicznej w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. 144, poz. 1204), są umowami na odległość, jeżeli kontrahentem konsumenta jest przedsiębiorca, który w taki sposób zorganizował swoją działalność.

Art. 7. 1. (5) Konsument, który zawarł umowę na odległość, może od niej odstąpić bez podania przyczyny (...)

krede napisał:
Dnia 2016-02-05 zawarłem umowę na odległość zakupu telewizora (telefonicznie).
Czy otrzymałeś wysłane potwierdzenie złożenia zamówienia i złożyłeś sprzedającemu oświadczenie Użytkownika o zawarciu umowy sprzedaży pocztą lub pocztą elektroniczną?

Oczywiście mam na mailu informacje o złożeniu zamówienia.

A dodatkowo w mailu informację:

W przypadku chęci odstąpienia od umowy sprzedaży możesz odesłać Produkty przesyłką kurierską lub dostarczyć je osobiście do najbliższego marketu. Poniesiesz wówczas koszt ich odesłania. W związku z tym udostępniamy Ci przykładowy, szczegółowy cennik przesyłek kurierskich DPD.

Czy złożyłeś potem sprzedającemu oświadczenie użytkownika o zawarciu umowy sprzedaży, pocztą lub pocztą elektroniczną?

Nie, gdyż nie uważałem tego za koniecznie z uwagi na ich regulamin.

Czy powinienem takie coś zrobić? Może należy zrobić to teraz?

krede napisał:
Nie, gdyż nie uważałem tego za koniecznie z uwagi na ich regulamin.
A zatem nie została zawarta umowa sprzedaży na odległość. Zawarłeś ja dopiero w sklepie, a więc nie przysługuje Ci prawo do odstąpienia bez podania przyczyny.
A regulaminu to chyba jednak nie czytałeś...

Mogę prosić o dokładnie wyjaśnienie, dlaczego nie zostałą zawarta umowa sprzedaży na odległość?

A regulaminu to chyba jednak nie czytałeś...

Dlaczego tak Pan uważa?

Niestety do takiego regulaminu nie dotarłem.

Dziękuję za trafne spostrzeżenie.

Czy w takim wypadku uważa Pan, że mogę jeszcze wysłać takie oświadczenie?

Ewentualnie czy jest jeszcze jakiś sposób na zwrot?

Nawet jeżeli "twierdzili, że infolinia jest zamówieniem internetowym"?

Ostatecznie przyjęli bez problemu w tym samym sklepie wg mojej strategii. Jeszcze przepraszali.

Jak widać sprzedawca wie co to jest prokonsumencki model sprzedaży - gratulujemy. Nie zmienia to jednak faktu, że nie została zawarta umowa na odległość i nie przysługiwało Ci prawo do namysłu - o czym pisze wyżej @loco1

cedwah napisał:
Jak widać sprzedawca wie co to jest prokonsumencki model sprzedaży - gratulujemy. Nie zmienia to jednak faktu, że nie została zawarta umowa na odległość i nie przysługiwało Ci prawo do namysłu - o czym pisze wyżej @loco1

To już teraz regulaminy sklepu mogą określać co to jest sprzedaż na odległość?
Fakt, dzisiaj rano nie sprawdzałem czy w nocy nie było nowelizacji kc.

Regulamin sklepu może wskazywać, kiedy dochodzi do zawarcia umowy - innymi słowy, czy gdy decydujesz się na odbiór własny towaru w fizycznym sklepie kliknięcie "kupuję" jest jedynie rezerwacją (towar czeka i nikt go nie podkupi wcześniej, a właściwą umowę zawierasz "przy kasie"), czy też już w momencie kliknięcia "zamawiam z obowiązkiem zapłaty", czy np. w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego ze sklepu.

Kliknięcie "kupuję" nie może być jedynie rezerwacją i to z wielu powodów: obchodzenie prawa, niejasne postanowienia umowne, nieuczciwa praktyka rynkowa.

Ale zrozumiałem co chciałeś przekazać - w przypadku gdy płatność i odbiór towaru odbywa się w "marmurkowym" sklepie to wystarczy pocwaniakować z opisami i zamiast kupuję dać zamawiam i wtedy rzeczywiście regulamin może decydować kiedy umowa jest zawierana.

Powrót