J
Jola4856
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam, mam pytanie : od 2 lat jestem zatrudniona na terenie Niemiec na warunkach tego kraju. Umowę mam na czas nie określony. Dziś do skrzynki dostaję list z informacją że ... moje ubezpieczenie w AOK( w tym wypadku) było na okres od 01.01.2018 do 30.09.2018. Zadzwoniłam do AOK z zapytaniem czy jestem ubezpieczona, po czym dostałam odpowiedź że... od dnia 01.10.2018 do dziś dnia nie posiadam ubezpieczenia. Moje pytanie : czy pracodawca może wydzielać mi pracę ( dość ryzykowną, częste jazdy Busem po 400 km dziennie, oraz wykonywać pracę na terenie obiektu z artykułami budowlanymi- typu OBI. ? Nie jestem w tym momencie ubezpieczona, a jak coś się stanie np. spadnie belka, złamie nogę spadając z drabiny itp. to kto pokrywa koszty takiego leczenia ? oraz koszty rehabilitacji ? Czy jest jakiś okres ochronny w ubezpieczalni ? Dziś chciałam sprawdzić jeszcze dokładnie co się dzieje jak wybiorę się do lekarza i co... okazało się że tylko w szpitalu mogą udzielić mi jednorazowej pomocy. A lekarz rodzinny to samo dziś może mnie przyjąć natomiast przy kolejnej wizycie ma prawo mi odmówić. Nie wiem co mam w tym momencie robić. Proszę o wskazówki