MELDUNEK a Freizügigkeitsbescheinigung??????

• Autor wątku Autor wątku misiu823
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

misiu823

Użytkownik
Odpowiedzi
41
mam problem nie wiem przedewszystkim co znaczy drugie slowo w tytule nigdzie nie moge znalesc. domyslam sie , jak mam to zalatwic ? mieszkam w niemczech kilka lat z przerwami z meldunkiem mam gewerbe i prywatne ubezpieczenie. co mam zrobic gdzie sie udac ? mam niewielkie dochody (prowadze gewerbe)

mam jeszcze pytanie czy jak nie radze sobie finasowo czy urzad socjalny mi pomoze jak tak co musze zrobic ? w moim zawodzie jest przestuj do wiosny praktycznie bede bez dochodu do marca
dziekuje i pozdrawiam artur.

Freizügigkeitsbescheinigung to jest doslownie "zaswiadczenie o korzystaniu z (unijnego prawa) swobodnego przemieszczenia sie pracownikow* (w obrebie Unii Europejskiej), a de facto jest to takie jakby zaswiadczenie, ze ma sie pobyt staly w danym panstwie unijnym.

To zaswiadczenie wystawia z reguly Urzad ds. Cudzoziemcow, ale w wielu gminach, zeby ludzie nie musieli latac po dwoch urzedach, raz po meldunkowym raz po urzedze ds.cudzoziemcow, Freizügigkeitsbescheinigung wystawiaja czesto urzedy meldunkowy, ale dopiero na wyraznie zyczenie.

Niedobrze troche ze miales to zameldowanie z "przerwami". Trzeba bylo sobie je wyrobic na samym poczatku i nigdy sie nie wymeldowywac podczast krotkich wyjazdow do Polski, dzieki temu mialbys wieksze szanse na pomoc socjalna. ktora generalnie jest mozliwa, ale jak od ostatniego zameldowania nie minal jeszcze rok,to w zaleznosci od regionu moga ci powiedziec, ze masz wracac do Polski, skoro nie dajesz sobie tutaj rady finansowo

*Freizügigkeit = Swobodny przepływ – obywatele UE

Swobodny przepływ pracowników to jedna z podstawowych zasad Traktatu – została ujęta w art. 45 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej. Szczegółowe przepisy w tej dziedzinie zawarte są natomiast w osobnych aktach prawnych UE (tzw. prawodawstwie wtórnym) oraz wypływają z orzecznictwa Trybunału Sprawiedliwości. Obywatele UE mają prawo:
poszukiwać pracy w innym państwie członkowskim UE
podejmować w takim kraju pracę bez konieczności ubiegania się o pozwolenie na pracę
zamieszkiwać w tym kraju ze względów zawodowych
pozostać tam nawet po wygaśnięciu umowy o pracę
być traktowani na równi z obywatelami danego kraju w zakresie zatrudnienia, warunków pracy i innych przywilejów socjalnych i podatkowych.

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=457&langId=pl

Ostatnia edycja:
tak tylko ze ja nawet nie wiedzialem ze zostalem wymeldowany taka sam przypadek byl teraz na mojm mieszkaniu zeby nie fakt ze rejestrowalem sie na egzamin na prawojazdy nic bym nie wiedzial (znowu) ale ze mam tym razem umowe najmu lokalu to urzedniczka cofnela wymeldowanie i zrobila ciaglosc.

a z tym "swobodnym przeplywem" czy jest jakis obowiazek ?
bo slyszalem ze mam czas do konica roku

ten dokument to nie jest obowiazek, ale warto go wyrobic 3 miesiace po zameldowaniu (wczesniej nie daja), bo to on jest podstawa, by potem sie ewentualnie starac o jakas pomoc panstwowa, samo zameldowanie nic nie znaczy

dziekuje za udzielenie porady pozdrawiam artur.

Pogodniak napisał:
ten dokument to nie jest obowiazek, ale warto go wyrobic 3 miesiace po zameldowaniu (wczesniej nie daja),
Nie rozumiem, dlaczego wcześniej go nie wydają? Coś się zmieniło do tego czasu, bo widzę, że pisane to było w 2011?

Faktycznie belunia z tego wynika, że zaprzestano wydawania, ale ciekawym jest jednak fakt, że dzwoniłem do Ambasady w Berlinie i tam powiedziano mi, że muszę to załatwić.. To co w tym wypadku? Niekompetencja?

Ostatnia edycja:
Chciałam się dowiedzieć czy mogę się starać ponownie o socjal. Mieszkam w Niemczech 3 lata i jestem tu zameldowana 3 lata i mój syn chodzi tu do szkoły. Cały rok 2012 byłam na ArbeitLoseGeld. 30.12.2012 skończył mi się zasiłek więc starałam się socjal bo nie mogłam znaleźć pracy ale mi odmówiono.Chcę zaznaczyć że pracowałam w Niemczech tylko 3miesiące i 2 dni resztę pracowałam w Holandii. Jestem osobą samotną z synem. Pozdrawiam.

Powrót