Meldunek Niemczech jako posiadacz firmy

• Autor wątku Autor wątku klaryssa32
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klaryssa32

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie:-)

Mam nastepujace pytanie. Aktualnie mieszkam jeszcze w Polsce ale od 01.01.2013 chcialabym otworzyc wlasna firme w Niemczech. Bylaby to dzialanosc tylko internetowa wiec nie potrzebuje jakiegos specjalnego biura, jedynie zwyczajny pokoj gdzie moglabym byc zameldowana. Moje pytanie to: jaka jest kolejnosc dzialan w celu rejestracji firmy. Wiem, ze firme moge zalozyc bez problemu bo dzwonilam do Gewerbeamtu ale potrzebuje miec jakis meldunek, tj. adres. Kwestia tego co beda wymagac ode mnie w urzedzie meldunkowym? Slyszalam ze podobno oni juz tam chca potwierdzenie ze pracuje i ze jestem ubezpieczona. Tylko ze zaswiadczenia o dzialanosci nie dostane poki wlasnie sie nie zamelduje i tu kolo sie zamyka. Do tego kiedy powinnam sie ubezpieczyc w Niemczech? Przed zalozeniem dzialanosci jeszcze czy po zalozeniu?Bardzo prosze o jakas pomoc w tej sprawie. Z gory bardzo dziekuje.

Dorota

1. Najpierw zameldowanie, do 3 miesiecy nie trzeba miec w zasadzie zadnych dodatkowych papierow, oprocz ew. umowy najmu mieszkania

2. Potem zgloszenie Gewerby

3. Rownoczesnie ubezpieczenie sie, ale to jest skomplikowany temat, ze wzgledu na dwa rownolegle piony ubezpieczenia chorobwego do wyboru; ubezpieczenie prywatne badz ubezpieczenie panstwowe. Jedno i drugie ma swoje wady i zalety, ale generalnie do ubezpieczenia panstwowego potrzebne ci bedzie ciaglosc ubezpieczenia w polskim NFOZ do momentu wyjadzu do Niemiec, bo inaczej cie nie przyjma

4. Po 3 miesiach powinas sobie wyrobic tzw. zezwolenie na pobyt, i to wtedy wlasnia moga sie pytac o ubezpieczenie i zrodla dochodu na zycie bez pomocy panstwa

Powrót