meldunek w DE a pobierane świadczenie w Polsce

• Autor wątku Autor wątku .teresa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

.teresa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie. Pobieram w Polsce świadczenie przedemerytalne. Od kilku dni jestem też zameldowana w Niemczech. Chcę podjąć pracę u niemieckiego pracodawcy. Ale najpierw muszę się zarejestrować w JobCenter, ponieważ nie mam niemieckiego ubezpieczenia. Jestem w trakcie szukania pracy. Czy mam zgłosić, że w Polsce pobieram świadczenie z ZUS-u. Proszę mi odpowiedzieć bo nie mam fachowych informacji jak to jest w moim przypadku. Gdzie i co muszę zgłosić. Z góry dziękuję za udzielenie konkretnych i rzetelnych informacji.

Ostatnia edycja:
Witam serdecznie. Pobieram w Polsce świadczenie przedemerytalne. Płacę podatki, ubezpieczenie. Od kilku dni jestem też zameldowana w Niemczech. Chcę podjąć pracę u niemieckiego pracodawcy. Ale najpierw muszę się zarejestrować w Job-Center, ponieważ nie mam niemieckiego ubezpieczenia. Jestem w trakcie szukania pracy. Czy mam zgłosić, że w Polsce pobieram świadczenie z ZUS-u. Jak to jest z tymi podatkami i ubezpieczeniem. Bo podobno nie może być podwójne opodatkowanie. Proszę mi odpowiedzieć bo nie mam fachowych informacji jak to jest w moim przypadku. Gdzie i co muszę zgłosić. Z góry dziękuję za udzielenie konkretnych i rzetelnych informacji.

.teresa napisał:
Witam serdecznie. Pobieram w Polsce świadczenie przedemerytalne. Płacę podatki, ubezpieczenie. Od kilku dni jestem też zameldowana w Niemczech. Chcę podjąć pracę u niemieckiego pracodawcy. Ale najpierw muszę się zarejestrować w Job-Center, ponieważ nie mam niemieckiego ubezpieczenia. Jestem w trakcie szukania pracy. Czy mam zgłosić, że w Polsce pobieram świadczenie z ZUS-u. Jak to jest z tymi podatkami i ubezpieczeniem. Bo podobno nie może być podwójne opodatkowanie. Proszę mi odpowiedzieć bo nie mam fachowych informacji jak to jest w moim przypadku. Gdzie i co muszę zgłosić. Z góry dziękuję za udzielenie konkretnych i rzetelnych informacji.
Mając w Polsce emeryturę nie musi Pani mieć niemieckiego Krankenversicherung tak jak zwykły pracownik w Niemczech. AOK może przejąć opiekę ściślej Betreuung. Trzeba tylko z ZUS wydobyć odpowiednie zaświadczenie i przedłożyć w AOK

Ale ja przeszłam na to wcześniejsze świadczenie przedemerytalne, gdzie mogę dorobić do 12000zł, to nie jest jeszcze pełna emerytura. Czy to ma znaczenie. A proszę mi powiedzieć, jakie to ma być zaświadczenie.

To jest dokument S1, który pobiera sie z NFZ
www.ekuz.nfz.gov.pl
. W swoim ZUs trzeba zgłosic zmiane adresu zamieszkania na zagraniczny. Po zgłoszeniu do ZUS należy przesłać do Mazowieckiego Oddziału wojewódzkiego NFZ zaświadczenie czyli druk ZUS ZZA wskazujący datę zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego osobu niemającej miejsca zamieszkania w PL

W Polsce też jestem zameldowana, mam tam swoje mieszkanie, a teraz jestem zameldowana jeszcze w Niemczech. Czyli mam meldunek w obydwu krajach. Z polskiego adresu nie wymelduję się. Czy do Zus-u koniecznie trzeba to zgłosić.

Powrót