Meldunek w Niemczech a praca w Polsce

• Autor wątku Autor wątku Emilia002
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Emilia002

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam Wszystkich.

Mam bardzo ważną sprawę, i decyzję muszę podjąć w najbliższym czasie.

A mianowicie - mamy możliwość wynajęcia mieszkania w Niemczech za pośrednictwem tej spółki Strona główna - Wohnungsbaugesellschaft mbH in Gartz (Oder) (oczywiście z meldunkiem nie będzie żadnych problemów).
Mieszkania znajdują się bardzo blisko granicy Polskiej. Kusi nas cena, która nie jest zbyt wysoka.
Ale tutaj pojawia się masa pytań, mimo tego że trochę już poczytałam bardzo proszę was o odpowiedz !!

1. Mój narzeczony ma zamiar nadal pracować w Polsce (będzie dojeżdżał) Jest ubezpieczony a w raz z nim nasz 3-leni syn. Ja jestem jeszcze studentką i podlegam ubezpieczeniu u rodziców. Nie podjęłam jeszcze decyzji czy będę szukać pracy w Polsce czy w Niemczech. Co w takim razie z ubezpieczeniem w Niemczech (czytałam, że jest obowiązkowe). Czy wystarczy donieść do urzędu papier, że jesteśmy ubezpieczeni w Polsce czy dodatkowo musimy wykupić ubezpieczenie Niemieckie ?

2. Chciałabym, żeby syn dokończył przedszkole w Polsce (zostało mu jeszcze dwa lata) a potem przenieść go do normalnej szkoły w Niemczech. Czy w świetle Niemieckiego prawa jest to legalne ? Jako, że jest zameldowany na terenie Niemiec ?

3. Kindergelt... ? Czy w ogóle jest jakakolwiek szansa, że będzie nam przysługiwał ? Jako, że nie pracujemy na terenie Niemiec ? Coś czytałam, że istnieje możliwość wyrównania ale nie mam pojęcia jak to się ma w praktyce.

4. Jeżeli zdecydowałabym się na pracę w Niemczech, czy z urzędu pracy skierują mnie na kurs językowy jako że mój Niemiecki to są podstawy podstaw (zaledwie kilka słów). Jak to wygląda w praktyce ?

5. No i ogólnie co myślicie, co byście nam poradzili ? Dużo osób uważa że w Polsce nic dobrego nas nie czeka... Ale bardzo przerażają mnie sprawy urzędowe itp. Do mieszkania byśmy wprowadzili się dopiero we wrześniu więc postaram się do tego czasu jak najlepiej podszkolić język.

Bardzo was proszę o rady !! Jestem totalnie zielona w tym temacie a forum to jedyna szansa dla mnie !!

Powrót