Meldunek w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku robsone
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A co to ma byc "zaswiadczenie przedmeldunkowe"???

Zgloszenie sie do niemieckiego urzedu pracy nic ci nie da, bo ty bez przepracowania ani jednego dnia w Niemczech nie przysluguje ci zaden zasilek, a wiec tez zadna pomoc w placeniu czynszu.

A poza tym bez zameldowania w urzedzie miasta zaden urzad pracy cie nie zarjestruje.

I nikogo tu nie bedzie interesowac, ze "chcesz pracowac", bo i tak dopoki nie znajdziesz sobie pracy, nie masz prawa do zadnego zasilku

I jeszcze jodno. Jeżeli ktoś mnie zamelduje, to mogę otrzymać jakikolwiek zasiłek ? czy nie ?

Ten post odnosi sie do
- Polakow z podwojnym polsko-niemieckim obywatelstwem
albo
- ich czlonkow rodzin

Zameldowanie nie daje w Niemczech zadnych praw do niczego, wrecz przeciwnie, skutkuje tylko obowiazkami typu posiadanie niemieckiego ubezpieczenia chorobowego.

Aby znaleźć w Niemczech legalną pracę należy posiadać meldunek. Aby być zameldowanym najczęściej trzeba mieć pracę, bo kto zgodzi się wynająć mieszkanie nie mając gwarancji, że będzie opłacane. Bez meldunku trudno będzie nam także otworzyć rachunek bankowy, nie zarejestrujemy auta ani nie wykupimy abonamentu telefonicznego. Nie otrzymamy również karty podatkowej, niezbędnej przy legalnej pracy w tym kraju. Duża liczba Polaków zmaga się właśnie z tym problemem.

Witam wiedzę że tu ktoś zagląda, chodzi mi o taką sprawę czy można zameldować tylko same dzieci w niemczech bez rodziców rodzice w polsce a dzieci w de ze wzglęgdu na szkołe proszę o wypowiedz

Powrót