JagaHH15 napisał:
Belunia - pisząc "socjalne" miałam na myśli mieszkania wynajmowane przez osoby, korzystające z pomocy socjalnej. Nie wiem, jak jest w Twojej miejscowości, ale w mojej korzystający z tejże pomocy nie maja co liczyć na wynajem mieszkania w "dobrej" dzielnicy miasta
A to wszytko (ceny i standardy mieszkań) nie jest czasem zależne od landu w
jakim się znajdujemy?
Ja mieszkam w małym miasteczku 10km od Francuskiej granicy (Rheinland Pfalz)
i będąc na na pomocy socjalnej (Jobcenter) wg. przepisów mieszkanie jakie
mogłem sobie znaleźć (na 1 osobę) nie mogło przekroczyć 179 EUR (Kaltmiete) na
miesiąc, oraz 50 metrów kwadratowych. Oczywiście trudno było znaleźć mieszkanie w tej kwocie, aczkolwiek finalnie znalazłem bardzo ładne i czyste mieszkanie niedaleko centrum za 214 EUR (Kaltmiete). Wynajem od osoby
prywatnej i tak naprawdę guzik go obchodziło iż jestem na Socialu, a jak wspomniał - to czasami nawet lepiej. Z umową najmu poszedłem do Jobcenter, gdzie powiedziano mi iż przekraczam "ustawowe" 179 EUR Kaltmiete, i ową różnicę - 35 EUR naturalnie będę musiał pokryć z pozostałych
przyznawanych mi pieniędzy. Ponad to, przez to iż owa kwota 179 EUR została przekroczona - Jobcenter nie wyłoży mi na kaucję oraz ewentualne
koszta przeprowadzki. Przyznano mi łącznie miesięcznie około 667 EUR z czego musiałem owo mieszkanie opłacić wraz z nebelkosten itd, i z tym nowym antragiem poszedłem do najemcy podpisać umowę. Nie było żadnych problemów z jej zawarciem. Nie było tego wiele, ale na przeżycie do czasu znalezienia pracy wystarczyło, poza tym dzięki waszej pomocy na forum
udało mi się dodatkowo uzyskać prawie 1000 EUR na podstawowe umeblowanie, i chyba miałem szczęście bo dostałem wszystko nowe - a z
tego co słyszałem - Jobcenter raczej stara się uwzględniać meble ze
sklepów z używanymi. Tak więc nie wszędzie jest tak trudno z tymi mieszkaniami.
Tak jak pisali koledzy - mieszkań nie rozdają, i samo też się nie znajdzie - trzeba po prostu intensywnie
szukać - i to nie tylko w internecie, ale i w lokalnej prasie gdzie jest chyba najwięcej ogłoszeń
(nie wszyscy ogłaszają się w sieci), czasami wręcz nawet spisywanie numerów ze plakatów na oknach
"zu vermieten"
Pozdrawiam.