Meldunek w niemczech

• Autor wątku Autor wątku o0mysz0o
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

o0mysz0o

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam :)
Chciałem się zapytać czy jest jakieś prawo w Niemczech które zakazuje zameldowanie się, więcej niż trzem osobom spoza kraju (w tym akurat wypadku z Polski) w jednym mieszkaniu?
Przykład jest taki:
Dwóch Kolegów mieszka i pracuje w Niemczech od dłuższego czasu. Załatwili mi pracę lecz mam problem z zameldowanie się u nich w mieszkaniu bo właściciel stwierdził, że nie może zameldować więcej niż dwóch osób ponieważ weszła jakaś nowa ustawa od 2016 r. która zabrania meldunku tylu osobom w jednym mieszkaniu. A te całe prawo wprowadzono podobno z powodu imigrantów.

Zgadza sie. Zmiany zostały wprowadzone od 1 listopada 2015. Wynajemca musi wyrazić zgodę na zameldowanie kolejnego lokatora. W ten oto cudowny sposób rozwiązano problem fikcyjnych meldunków i niesłusznego ubiegania się o świadczenia socjalne na tej podstawie:)

Mój mąż mieszka i pracuje w Niemczech od 26 lat, ma podwójne obywatelstwo i stały meldunek. Ja mieszkam i jestem zameldowana w Polsce z 2 moich dzieci. Mąż może wystąpić z wnioskiem o Kindergeld na dzieci żony. Moje pytanie dotyczy własnie meldunku. Ponieważ w wniosku jest informacja że dzieci zamieszkują w tym samym gospodarstwie co wnioskodawca.... czyli ?

Mamy zameldować męża dodatkowo w Polsce ? Czy to jest zgodne z prawem dwa meldunki?

Owszem weszla nowa ustawa dotyczaca meldunkow lecz nie ma w niej mowy o ograniczeniu liczby osob zameldowanych w danym mieszkaniu

Powrót