Meldunek

• Autor wątku Autor wątku Łukasz25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ł

Łukasz25

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Witam wszystkich!
Pytanie mam odnosnie meldunku!
Czy wnuczek przemeldowany do babci,po jej smierci ma prawo tam zostac i mieszkac? Czy wlasnie on zostaje po niej najemca lokalu?
Jest jakies prawo ktore okresla kto nim bedzie po smierci dziadka,babci?
Czy wystarczy tylko sie zameldowac i po sprawie?
Dziekuje za odp. pozdrawiam

meldunek nie ma nic do prawa użytkowania lokalu... meldunek jest tylko administracyjnym potwierdzeniem przebywania w danym lokalu, a nie odnosi się do prawa własności czy użytkowania danego mieszkania.

a czyje jest mieszkanie lub na jakich zasadach babcia w nim zamieszkiwała? to mieszkanie komunalne? własnościowe? spółdzielcze ? inne?

Sprawa wyglada nastepujaco:
Dziadek ktory nie dawno zmarl byl najemca lokalu!Teraz jest nim babcia!
I chce mnie zameldowac u siebie w razie po jej smierci zeby mieszkanie bylo na mnie!

Czy po jej odejsciu bede mial jakies prawa do tego mieszkania?

I czy jest jasny artykul ktory odnosi sie kto bedzie nastepnym najemca mieszkania w razie smierci obojga?
Mieszkanie jest komunalne!
Dziekuje za odp.

Generalnie: nie, wnuczek raczej nie ma prawa "odziedziczyć" prawo najmu po zmarłej babci. Zapisy kodeksu cywilnego są interpretowane przeważnie niekorzystnie dla wnuków. Ale... Wiele gmin ma własne uregulowania, które dopuszczają taką możliwość. Najlepiej jeśli dowiesz się jakie przepisy ma Twoja gmina.

Ujme to inaczej:
Czy po smierci babci bede mogl spokojnie tam mieszkac bez obaw ze zostane z niego wyrzucony?

Nie wiem jak to prościej wyrazić: zapoznaj się z przepisami w swojej gminie dotyczącymi prawa do najmu lokalu komunalnego po śmierci najemcy.

Powrót