Metoda płatności alimentów

• Autor wątku Autor wątku patryk176
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patryk176

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam wszystkich, niestety mam taką sytuację że moja dziewczyna wyprowadziła się do rodziców i wystąpiła do sądu o alimenty sąd wydał postanowienie o zabezpieczeniu wszystko w porządku alimenty chce płacić ale problem zaczyna się wtedy, że moja konkubina akceptuje jedynie przelew bankowy lub przekaz pocztowy a ja naciskam na bezpośrednie wręczenie pieniędzy za pokwitowanie. Czy istnieją jakieś zapisy prawne regulujące to w jaki sposób i ewentualnie kto ustala sposób przekazania należności.

Czy istnieją jakieś zapisy prawne

„Jeżeli w wyroku została wymieniona osoba uprawniona do odbioru alimentów zasądzonych na rzecz małoletniego, wypłata świadczeń alimentacyjnych następuje do rąk tej osoby. Zmianę osoby uprawnionej do odbioru alimentów w imieniu małoletniego ustala się na podstawie odpowiedniego orzeczenia sądu opiekuńczego. W razie wątpliwości co do reprezentacji małoletniego organ egzekucyjny lub organ zobowiązany do wypłaty świadczeń zwraca się o wyjaśnienie do sądu opiekuńczego” - tak Uchwała Sądu Najwyższego z dnia 16 kwietnia 1977 r., sygn. III CZP 14/77 ( zasada prawna).

W postanowieniu określone jest wypłata świadczeń alimentacyjnych następuje do rąk przedstawiciela ustawowego, lecz pytanie brzmi czy przedstawiciel ten może wymusić na mnie metodę przekazania alimentow? Dla mnie najwygodniejsza metoda jest wręczenie matce pieniędzy do rąk własnych lecz matka nie chce zaakceptować tej formy płatności twierdząc, że nie przyjmie alimentow, jedynie może przydać w formie przelewu lub przekazu pocztowego.

Z pytania wynika, ze jesteś zobowiązany płacić zasądzone alimenty na dziecko
"do rąk przedstawiciela ustawowego" . Jest to takie określenie prawnicze, które można rozumieć dosłownie lub jako wpłatę dokonaną za pośrednictwem banku lub poczty.

jedynie może przydać w formie przelewu lub przekazu pocztowego

Taki przelew należy prawidłowo opisać np. Tytuł: Alimenty na dziecko ........ za miesiąc ....... 2024.

Potwierdzenia dokonywanych wpłat należy zachować w celach dowodowych.

Ja rozumiem definicję wpłaty do rąk własnych ale ponawiam pytanie czy matka dziecka (przedstawiciel ustawowy) może wymuszać na mnie metodę dokonania płatności. Dzisiaj chciałem przekazać pieniądze za pokwitowaniem osobiście i nie przyjęła twierdząc, że przyjmie pieniądze tylko na konto lub przekazem pocztowym.

Prześlij zatem alimenty na jej konto. Zachowaj potwierdzenie odbioru.

Wanda67 opisujesz trochę od rzeczy,
pytający nie chce przesyłać alimentów na konto (może złośliwie, może chce koniecznie zobaczyć swoja eks) - nieistotne.

patryk176 przesyłaj na konto - masz potwierdzenie, owszem nie w teorii nie powinna odmówić ale co z tego jak złoży wniosek do komornika a Ty będziesz udowadniał że tak było

patryk176 napisał:
...moja dziewczyna wyprowadziła się do rodziców i wystąpiła do sądu o alimenty sąd wydał postanowienie o zabezpieczeniu ...
Postanowienie o zabezpieczeniu nie określa jak masz przekazywać?

Na kogo są to alimenty? Pytanie podyktowane tym, że w #1 nie ma tej informacji.

Z pytania zrozumiałam, że są to zasądzone alimenty na dziecko i w tym kierunku starałam się udzielić odpowiedzi.

Wanda67 napisał:
Z pytania zrozumiałam, że są to zasądzone alimenty na dziecko i w tym kierunku starałam się udzielić odpowiedzi.

Niestety mam wrażenie, że nie czytasz ze zrozumieniem.

Powrót