Metody działania ZUSu

• Autor wątku Autor wątku pawel1188
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawel1188

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam. Mamy problem z zusem i tak na prawdę ręce mi już opadły i nie wiem czy dalej z nimi walczyć. Moja żona zakończyła umowę z końcem lutego. Następnie wykorzystała cały okres zasiłku chorobowego. Przed końcem zwolnienia został złożony wniosek o zasiłek rehabilitacyjny. ZUS odmówił. Złożyliśmy odwołanie. Ponownie ZUS odmówił więc znowu złożyliśmy odwołanie do sadu okręgowego za pośrednictwem oddziału zusu. I tu zaczyna się ciekawie gdyż otrzymaliśmy odmowę przyznania zasiłku ale z całkiem innym nr sprawy więc złożyliśmy ponownie odwolanie i kolejny raz dostaliśmy odmowę i tak jak w 1 przypadku możemy znowu się odwołać do sadu. Nie wiemy czy coś się dzieje po tym 1 odwołaniu do sadu gdyż dodzwonienie się do zusu graniczy z cudem. Nie wiemy teraz czy składać kolejny raz odwołanie. Czy ZUS gra na zwłokę? Czy to jest jakaś nowa praktyka w związku z obecną sytuacja w kraju? Oczywiście żona była tylko 1 raz na komisji którą odbyła się po złożeniu wniosku o zasiłek A później odbywały się komisje o których nie byliśmy informowani

zobacz mój wątek z 08.12.2020. To chyba standardowa praktyka, ale ja się nie poddam

Witam. Napiszę wam jak się potoczyła ta sprawa. W końcu ZUS skierował sprawę do sądu. Było badanie prze biegłego lekarza i potem jeszcze lekarz musiał dosłać dodatkowa opinie. Na szczęście lekarz był po naszej stronie. I w końcu w piątek zapadł wyrok na naszą korzyść. ZUS musi wypłacić zasiłek za 12 miesięcy. Jak to sąd stwierdził ZUS popełnił karygodne błędy. Teraz tylko czekamy na krok ZUS i oczywiście uprawomocnienie wyroku.

Powrót