Międzynarodowa współpraca I "Patreon"

• Autor wątku Autor wątku Rafal0520
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rafal0520

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Razem z osobą z zagranicy współpracuje nad pewnym projektem ( program komputerowy ). Osoba z którą współpracuje jest z USA. Program będzie w pełni darmowy.
W przyszłości, kiedy projekt będzie skończony - planujemy dać użytkownikom naszego programu opcje wsparcia nas poprzez dotacje ( na "Patreon" lub innych tego typu "procesorach płatności" ). Jeśli dobrze się orientuje jest to według naszego prawa "darowizna" grupy III ( DO 4902zł na przestrzeni pięciu lat od JEDNEGO darczyńcy - nie podlega opodatkowaniu ).

W teorii, jeden darczyńca może darować 81 PLN ( lub 22 USD ) na miesiąc, przez okres pięciu lat i nie ulega to opodatkowaniu.

Osoba z USA zajmowała by się tymi sprawami, konto Patreon ( lub inne ) będzie podpięte pod konto bankowe tej osoby itd. Połowa dotacji będzie przelewana na moje konto.

Załóżmy że nie będzie darczyńców którzy wyślą więcej niż 22 USD/miesiąc. A mój zagraniczny kolega przeleje mi połowę pieniędzy ( z dotacji ) z jego prywatnego konta bankowego ( załóżmy że będzie mi przelewał 5k PLN miesięcznie / w sumie ).
Jak ( a może "czy w ogóle?" ) rozliczyć to aby uniknąć nieprzyjemności ze skarbówką. Jak dowieść że środki pochodzą od wielu darczyńców ? itd. Czy będę musiał płacić podatek jak od darowizny od jednej osoby? Dzięki.

Powrót