miejsce pobytu na L4

• Autor wątku Autor wątku kamilaK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamilaK

Stały bywalec
Odpowiedzi
521
Witam,
proszę mi wyjaśnić taką rzecz...:

Jeśli ktoś posiada meldunek w Polsce i w innym kraju Unii Europejskiej, pracuje jednak w Polsce i zachoruje to czy ma prawo przebywać na zwolnieniu lekarskim pod drugim adresem zameldowania? Rzecz wydaje się oczywista, że tak...

Ale w takim przypadku:
1. kogo ma zawiadomić chory o miejscu pobytu, ZUS czy Pracodawcę? I w jakim czasie od zmiany miejsca pobytu.
2. czy w ogóle jest obowiązek podawania komukolwiek informacji o adresie zameldowania bądź przebywania?
3. czy trzeba podawać adres jeśli chory nie musi leżeć?

Z góry dziękuję :)

Ma prawo chorować w Polsce chyba, że lekarz poleci wyjazd za granicę.

Dziękuję Januszu jednak nie do końca mi chodziło o Polskę...

Czy pracując w Polsce można na L4 przebywać w innym kraju UE, w którym się ma meldunek. Proszę Cię również o odpowiedzi na pozostałe pytania z pierwszego postu...

Bedek napisał:
Nie ma już L4.

Zwyczajowo napisałam. ehh.
Ale jeśli chcesz to proszę: Druk ZUS ZLA.
Będziesz tak złośliwości uzewnętrzniał czy masz sensowne odpowiedzi? ;)

Pozdrawiam.

Praca w Polsce, choroba w Polsce, lekarz w Polsce - nie ma żadnego powodu by jechać chorować za granicę. Meldunek nie ma tu nic do rzeczy.
Adnotacja "może chodzić" nie oznacza, że może podróżować. Może chodzić do apteki, na badania, ewentualnie do sklepu po zakupienie żywności.

Powody są w postaci małżonka oraz dzieci, którzy są właśnie za granicą. Zresztą nie chodzi o powody.

Pytanie czy można przebywać na "L4" (pzdr. Bedek :cool:) zgodnie z prawem poza granicami kraju. Może jakieś paragrafy?

I oczywiście jeśli się ktoś pokusi to serdecznie proszę o odpowiedź na pytania z pierwszego postu...

Dodam krótko - z postów wynika, że te ZUS ZLA jest "lewe".

Nie jest lewe.

Czy mam opisywać szczegółowo? Co to kogo obchodzi, są uzasadnione podstawy żeby zwolnienie było wystawione.

Ponawiam pytanie, ktoś wie?

To może z innej strony, może są jakieś przepisy zabraniające wyjechać w trakcie "L4" (pzdr. Bedek :cool:) za granicę w celu przebywania podczas niezdolności do pracy z rodziną?

Przepraszam za post pod postem.

nalazłam coś takiego na innym portalu:

"Przykład

Pracownik mieszka samotnie w Warszawie, tutaj pracuje i jest zameldowany. Zachorował i lekarz zalecił, żeby w domu była jeszcze jedna osoba do pomocy. W tej sytuacji pracownik na czas choroby przeprowadził się do swojej rodziny do Grodziska Mazowieckiego. Poinformował o tym wcześniej pracodawcę. Jeżeli pracodawca będzie chciał przeprowadzić kontrolę, czy pracownik stosuje się do poleceń lekarza i czy wykorzystuje zwolnienie lekarskie zgodnie z przeznaczeniem, powinien udać się pod adres wskazany przez pracownika w trakcie jego pobytu w Grodzisku."

Czy tak rzeczywiście jest? Nie znalazłam tam podstawy prawnej, może ktoś mnie odeśle?

Chyba nie przypuszcza Pani, że polski pracodawca poleci za Panią do Madrytu, Paryża, Londynu, Moskwy, czy do Pekinu, bo akurat tam chce Pani chorować :)

Jasne, na pewno nie. Proszę Państwa, nie w tym rzecz...

Panie Januszu, może mi Pan podać podstawę prawną? Pracodawca mnie na pewno nie sprawdzi, zwolnienie nie jest "lewe" - wbrew temu co Pan sobie myśli, chodzi mi o to żeby wszystko było przeprowadzone zgodnie z literą prawa. Mam zamiar przebywać z rodziną podczas niezdolności do pracy i stąd moje pytania jak w pierwszej wypowiedzi...

Czy rzeczywiście powiadomić Pracodawcę, a nie ZUS?

Jakie przepisy to regulują?

No to trochę się już dowiedziałam na temat zwolnienia lekarskiego i przebywania na nim za granicą. Niestety :( nie udało mi się uzyskać od Forumowiczów odpowiednich paragrafów, a szczerze mówiąc, nie wiem gdzie szukać. Wszystkie moje wiadomości są oparte na rozmowach z urzędnikami z ZUS i NFZ... Jeśli komuś potrzebne to się podzielę.

Ja już kiedyś wyraziłem swą opinię, że wyjazd za granicę kraju w trakcie przebywania na zwolnieniu lekarskim może być zasadny tylko w nadzwyczajnych okolicznościach i to lekarz winien wyrazić swą opinię. Choć nie zawsze ta opinia jest właściwa, tak jak nie zawsze zwolnienia lekarskie są zasadne. Potwierdzają to przeprowadzane przez ZUS kontrole i procesy karne.

Nie pytałam o opinię ale o podstawę prawną, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia - zwyczajowo mówiąc. Jeśli jesteś w stanie podsunąć podstawę prawną to bardzo chętnie poczytam.

Na druku ZUS ZLA lekarz wypisuje adres chorego. Czy jesteś w stanie przedstawić mi jakiś wyrok, ustawę, paragraf, że nie może być to adres zagraniczny? Byłabym wdzięczna.

>> "wyjazd za granicę kraju w trakcie przebywania na zwolnieniu lekarskim może być zasadny tylko w nadzwyczajnych okolicznościach i to lekarz winien wyrazić swą opinię"

nie chodzi o "wyjazd" sam w sobie ale o przebywanie, zmianę miejsca zamieszkania.

Przykro mi, swoje zdanie na ten temat wyraziłem. Nie mam czasu na prowadzenie "akademickich dyskusji", ani na szukanie ewentualnych wyroków.
Po opinię prawną należy zgłosić się do kancelarii prawnej, my na forum takowych nie wydajemy.

Mnie się wydaje, że takie sytuacje będą coraz częstsze.

>>> "Nie mam czasu na prowadzenie "akademickich dyskusji", ani na szukanie ewentualnych wyroków."
Jeśli po prostu nie wiesz to w porządku, może ktoś inny wie?

Kamila - ja bym powiedziała: jedź! Nie ma przepisu który by zabraniał, nie ma przepisu który nakazuje chorować w domu, Ty masz domy dwa, a świat staje się z każdym dniem coraz mniejszy.
Różnicę w lokalizacjach "Warszawa-Grodzisk Maz" i "Warszawa-Londyn" dostrzega już tylko nasz moderator, który większość życia spędził w czasach gdy paszport trzeba było oddać "najpóźniej na trzeci dzień po powrocie do kraju" (Janusz - naprawdę bez obrazy ;) ).

Powrót