Miejsce składania właściwego wniosku oraz różnice

• Autor wątku Autor wątku UserFive
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

UserFive

Użytkownik
Odpowiedzi
84
Czy ktoś tutaj prowadzi swoją firmę np. w Krakowie i brał już jakąś osobę na staż Grodzkiego Urzędu Pracy? Mam trzy pytania z tym związane i muszę się kogoś w tym poradzić.

Sam odbywałem taki staż pracując u kogoś w firmie w zeszłym roku. W tej chwili chciałbym znaleźć się kolejny raz na takim stażu ale już w firmie mojego kolegi, którą niedawno założył. Chce mu pomóc w ogarnięciu tych formalności bo pieniądze z Urzędu Pracy to przecież pomoc również dla mnie. Mam tylko z tym dwa problemy o które potrzebuję zapytać osobę już doświadczoną jako pracodawca przyjmujący takich stażystów.

1) Czy złożenie oferty stażu jest równoznaczne z tym, że pieniądze bezrobotnemu jakiego zatrudniłem płaci Urząd Pracy? Ciężko znaleźć jest mi jakiś wpis to stanowiący na stronie Urzędu, bazuję więc na artykułach w sieci które mówią, że tak. Ale chce się upewnić, żebym nie popełnił błędu i nie skierował do Urzędu Pracy zgłoszenia jakiegoś "niepłatnego przez Urząd Pracy" stażu.

2) Mam problem ze skierowaniem samego wniosku o przyznanie takiego stażu. Jakiś czas temu kierowanie go drogą elektroniczną wyglądało inaczej gdy przyglądałęm się temu tematowi. Dziś widzę nową szatę graficzną i trafiłem też na niezrozumiałe dla mnie pola w formularzu o które chce się dopytać. Najpierw na stronie zgłaszania oferty stażu wita nas informacja, iż "nie jest to taki staż". Nie wiem co mam przez to zrozumieć. Może składam go w złym miejscu na stronie?

img

A z kolei na tym obrazku spójrz na ostatnią część pól jakie należy wypełnić w takim wniosku.

img

I tutaj to już polegam całkowicie ponieważ rzeczy jakie oczekuję od pracodawcy do wpisania kłócą się z ideą przyjmowania bezrobotnych na staż. Spójrzmy...

- dlaczego mam zaznaczyć jakiś rodzaj umowy skoro ja jako pracodawca organizujący bezrobotnemu staż nie podpisuje z nim żadnej umowy? Wszędzie jest napisane, że to bezrobotny podpisuje ją ze swoim "starostą" z Urzędu Pracy. Nie wiem czego ode mnie oczekują w tym punkcie.
- podobnie z ubezpieczeniem do wybrania jakie oferuje stażyście. Przecież wszędzie było napisane, że to Urząd Pracy opłaca takie stawki.
- tak samo z polami odnośnie systemu wynagradzania. Wynagrodzenie płynie z Urzędu Pracy a nie ode mnie z kieszeni jako szefa firmy w której chce zatrudnić stażystę z bezrobocia
- no i wysokość proponowanego wynagrodzenia podczas odbywania stażu też mnie dziwi. Bo to bezroboci płaci stażyście określoną kwotę a nie ja.

Co mam wpisać w te pola w takim razie? Nie rozumiem dlaczego miałbym je wypełniać.

3) Czym różni się zgłoszenie oferty pracy od zgłoszenia oferty stażu? Jakie korzyści dla firmy daje złożenie "oferty pracy" zamiast "ofert stażu" czy nawet "praktyk"? Domyślam się, że złożenie oferty pracy to po prostu skorzystanie z bazy osób tam obecnych do zatrudnienia normalnego. Czyli po prostu mogę przeglądnąć sobie listę osób jaka szuka tam pracy i fakt skupienia tych osób w jednym miejscu to jedyna "zaleta" tego rozwiązania (bo ja jako firma będę płacił z własnej kieszeni jeśli wystosuję taką ofertę). A w przypadku stażu, dostajemy pracownika, któremu nie płacimy my tylko Grodzki Urząd Pracy. Ale to są moje domysły jedynie. Czy jesteś w stanie mi wytłumaczyć jakie korzyści daje pracodawcy wystosowanie "oferty pracy" zamiast "oferty stażu"?

Przepraszam, ale czy ktoś może odpowiedzieć?

Tutaj są brakujące screeny z wyżej, który się w kilka dni po napisaniu postu nie wyświetliły z winy forum.

nK6hWRv.png

iUJaRYx.png

Ostatnia edycja:
Zgłoszenie oferty stażu ze zrzutów nie jest jednoznaczne ze stażem realizowanym z urzędu pracy. Organizacja stażu w ramach środków z urzędu wymaga złożenia wniosku o organizację stażu do właściwego urzędu pracy - nie ma jednego ogólnego wniosku dla wszystkich urzędów.
Zgłoszenie stażu na podanej stronie już na wstępie informuje, że nie dotyczy to stażu realizowanego ze środków urzędu, dlatego też pytania o formę umowy i wysokość wynagrodzenia.
Reasumując, jeśli chcesz stażystę z urzędu pracy to złóż wniosek ze strony urzędu, a nie ten ze zrzutu.
A praktyki absolwenckiej nie zorganizujesz we współpracy z urzędem pracy.

Dziękuję za wypowiedź.

Wyszło na to, że mojego urzędu tam na liście nie ma i muszę to doręczyć w tradycyjny sposób. Co ciekawe, na liście brakuje takiego miasta do wyboru jak... Kraków. A więc niezłe rzeczy się dzieją. Jestem przekonany, że w roku 2015 dało się taki wniosek wysłać drogą elektroniczną. Po nowym roku (a mamy dopiero styczeń) pojawił się system elektronicznego składania takich wniosków w którym zabrakło akurat Krakowa? Czyli zniknęła taka opcja?

ETrRMit.png

Znalazłem więc wniosek na stronie Krakowskiego Urzędu Pracy do pobrania z tej strony:
https://www.bip.krakow.pl/?dok_id=3276&sub=procedura&proc=GUP-18

Tutaj bezpośredni link do tego wniosku:
https://www.bip.krakow.pl/plik.php?zid=135643&wer=0&new=t&mode=shw

Natomiast korzystając z okazji chciałbym się jeszcze dowiedzieć czym się różni dla pracodawcy przyjęcie kandydata z bezrobocia na:
1. staż
2. praktyki
3. pracę

Punkt pierwszy jest dla mnie zrozumiały. W jego wypadku płaci Urząd Pracy takiemu pracownikowi a nie sam szef firmy.
Natomiast czym się różni STAŻ od PRAKTYK? Oraz czym to się różni od zwykłego zgłoszenia OFERTY PRACY (bo też można)?
Jakie korzyści w przypadku wystosowania oferty PRACY (a nie oferty stażu czy oferty praktyk) dostaje wtedy taki pracodawca?

Chciałbym się również zapytać o to czym jest w takim wypadku ten wniosek jaki pokazałem na screenach wyżej? Co to w ogóle był za wniosek i czego dotyczył? Innymi słowy, co ja tutaj wkleiłem myśląc, że jest to wniosek o zorganizowanie stażu?

Ostatnia edycja:
Przepraszam, ale czy zadał Pan sobie trud wyszukania choćby w internecie różnic pomiędzy stażem, praktyką a pracą? Czy zadał Pan te wszystkie pytania w Urzędzie Pracy, który owym drukiem dysponuje? Bo moim zdaniem w pierwszej kolejności tam należy się skierować.
Na forum owszem możemy pomóc w rozstrzygnięciu konkretnego problemu, ale szczerze powiedziawszy nie jesteśmy w stanie streścić wszystkich aktów prawnych, w które dotyczą tych form aktywizacji.

Potrzebuję pomocy we "wniosku o zawarcie umowy o zorganizowanie stażu". Ktoś kto chce ubiegać się o stażystę przydzielonego mu z Urzędu Pracy. Czyli pozyskać pracownika z "bezrobocia". Ten mechanizm jest bardzo znany i popularny wśród osób prowadzących swoje firmy.

Mam przygotowany już swój wniosek, jednakże potrzebuję tylko dowiedzieć się czy jest on poprawnie napisany oraz zasięgnąć informacji na temat danych jakie potrzeba jeszcze wpisać w określone pola wniosku. Osoba, która prowadzi własną firmę i zatrudniała już stażystę doskonale będzie orientować się w sytuacji. Zadanie jest bardzo proste bo potrzebuje tylko rzucenia okiem na wniosek przez doświadczoną osobę, zweryfikowania go, wyłapania błędów i informacji na temat pól, których nie rozumiem.

Zależy mi na tym by dowiedzieć się tych informacji ze strony osoby zatrudniającej lub kogoś kto doskonale orientuje się w poprawności takich dokumentów.

Moich pytań jest mało, podpunkty są jasno wytłumaczone oraz przygotowane mam odpowiednie odnośniki dodatkowo ułatwiające zrozumienie tematu. Po prostu chcę by ktoś rzucił okiem na mój dokument i powiedział czy jest dobrze wypełniony. I to tyle.

Dokument wraz z pytaniami obecnymi w formie "komentarzy na pliku PDF" pobierzecie stąd: http://skroc.pl/wniosekostaz
Ale proszę się nie bać samego pobierania. W ten sposób wszystko ułożyłem najbardziej czytelnie jak tylko się dało bo pozadawałem pytania wraz ze wskazaniem określonych punktów. Wygląda to tak jak niżej, bardziej przystępnie. Więc dlatego trzeba pobrać.

img

PYTANIE nr 1:W którym dokładnie miejscu wpisujemy sformułowanie "nie dotyczy"? Zakładam, że jest to błahostka i nie ma większego znaczenia w którym miejscu się to znajdzie. Czy wpisanie na całej szerokości tabelki będzie poprawne?

Dokładnie, nie ma to znaczenia. Proszę wpisać "nie dotyczy" np. w pierwszej rubryce.
PYTANIE nr 2:
Jeżeli opiekunem stażysty ma być pracodawca, co wpisujemy w to pole?Poprawnie będzie "pracodawca" czy może "właściciel firmy"? Jak to poprawnie zdefiniować?
Właściciel.

PYTANIE nr 3: Czy tutaj jest mowa danych do kontaktu pracodawcy z Urzędem Pracy czy może chodzi o dane do kontaktu z przyjętym stażystą? Wpisujemy tu dane stażysty czy pracodawcy?
Należy wpisać dane osoby od strony organizatora. Albo właściciela firmy albo innego upoważnionego przez pracodawcę pracownika, który będzie miał kompleksową wiedzę na temat realizowanego w firmie stażu.

PYTANIE nr 4: Jeśli dobrze rozumiem to na dostarczonych skanach dokumentów zaświadczających o posiadaniu firmy ma znaleźć się również pieczątka właściciela z dopiskiem "potwierdzam zgodność z oryginałem". Tak?
Tak.

PYTANIE nr 5: (...)nie doszukałem się wpisów o "rodzaju uzyskiwanych klasyfikacji". Widniały tam informacje jedynie o zakresie wykonywanych zadań w tym zawodzie.
Co mam rozumieć pod pojęciem "rodzaju uzyskiwanych klasyfikacji" oraz tym bardziej o "sposobie ich potwierdzenia"? Co powinienem wpisać w tym polu w takim razie?
Kwalifikacje to „wiedza z danej dziedziny" czyli znajomość tematu, dająca się zweryfikować i zmierzyć. Stażysta zatem w wyniku odbytego stażu powinien nabyć wiedzę i praktykę w danej dziedzinie oraz uprawnienia do wykonywania danego zawodu. Sposobem potwierdzenia powyższego będą: sporządzone przez bezrobotnego sprawozdanie z przebiegu stażu wraz z wydaną przez organizatora opinią zawierającą informacje o zadaniach realizowanych przez bezrobotnego i umiejętnościach praktycznych pozyskanych w trakcie stażu. Na podstawie ww. dokumentów PUP wydaje stażyście zaświadczenie o odbytym stażu.

PYTANIE nr 6: Tutaj pytanie to zapewne będę musiał skierować do samego pracodawcy i dowiedzieć się w postaci którego z numerów została zakwalifikowana jego firma w czymś takim jak w "Polskiej Klasyfikacji Działalności - PKD".
????
Ale przecież to jest wniosek dla pracodawcy i składany przez pracodawcę! Jest Pan pracodawcą, czy przyszłym stażystą? Bo jeśli przyszłym stażystą to nie wolno Panu w ogóle wypełniać tego wniosku.

PYTANIE nr 7:Kto wypełnia pola zaznaczone kolorem szarym? Osoba wypełniająca wniosek czy tych pól się nie dotyka i wypełnia je jakiś pracownik Urzędu Pracy sam dla siebie?
Zgodnie z wyjaśnieniem zawartym na samej górze strony "Organizator uzupełnia część I oraz II – tylko jasne pola."

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Również za ich styl, czyli czytelne ich tutaj rozpisanie aby było wiadomo na które pytanie się odpowiada. Wszystkie odpowiedzi były jasne i pomocne poza jedną.

No i wiem, wiem.... Wniosek takiego typu wypełniany jest oczywiście przez pracodawcę a nie przez pracownika.

Natomiast nie do końca rozumiem odpowiedzi udzielone w punkcie nr 5. Bo wiem, że stażysta wypełni pod koniec stażu "sprawozdanie o przebiegu stażu" i dzięki temu urząd pracy dowie się jakie nabył on umiejętności. Wiem też, że pracodawca wyda mu pisemną opinię o stażu. I wiem, że na tej podstawie PUP wyda mu "zaświadczenie o odbytym stażu".

Tylko że moje pytania są zupełnie inne.
Wiem co wpisać w polu "nazwa zawodu". Wiem co wpisać w polu mówiącym o zakresie zadań wykonywanych przez bezrobotnego. Jak rozumiem, mam wypisać tam czynności jakie będzie wykonywał u mnie na stażu mój pozyskany stażysta. Ale o co chodzi w czymś nazwanym "rodzaj uzyskiwanych klasyfikacji" oraz w czymś nazwanym "sposób ich potwierdzenia"?
Po prostu nie rozumiem języka w którym napisane są te wytyczne.

Posłużmy się może zatem moim przykładem. Tutaj mamy wyszukany już mój przykład w klasyfikacji zawodów i specjalności: http://www.skroc.pl/ose

Eo1nnRb.png

Jak rozumiem, w pierwsze pole, które nosi nazwę "Nazwa zawodu lub specjalności zgodnie z klasyfikacją zawodów lub specjalności" wpisuję wtedy: MONTAŻYSTA OBRAZU
W pole trzecie, które nosi nazwę "Nazwa komórki organizacyjnej i stanowiska pracy", jak rozumiem, mogę wpisać np. "SEKCJA REALIZATORÓW OBRAZU. MONTAŻYSTA OBRAZU". Tak?
Natomiast w polu drugim, o nazwie "Zakres zadań zawodowych wykonywanych przez bezrobotnego i rodzaj uzyskiwanych kwalifikacji oraz sposób ich potwierdzenia" mogę śmiało wpisać zakres zadań zawodowych jakie mój stażysta będzie wykonywał, rodzaj też mogę wpisać. Czyli wpisać to co będzie robił mój stażysta oraz w jakim zakresie. Jakoś ładnie ująć w zdania to będę potrafił. Natomiast co mam wpisać by spełnić warunek o nazwie "sposób ich potwierdzenia"? Bardzo proszę o podanie może najlepiej PRZYKŁADU takiego wpisu. Zakres zadań zawodowych wykonywanych przez bezrobotnego i rodzaj uzyskiwanych kwalifikacji oraz sposób ich potwierdzenia jeśli miałbym strzelać to wypisałbym to jako np:
Nagrywanie materiału filmowego (bo to "zakres zadań zawodowych"), obsługiwanie zaawansowanych kamer (bo to" rodzaj uzyskiwanych kwalifikacji"). Ale czym będzie "sposób ich potwierdzenia"? Wydanie/zmontowanie gotowego filmu?

Nie potrafię ująć w zdania tego co wymagają na wniosku. Polecenie nie jest dla mnie w pełni zrozumiałe.

Swoją drogą co to jest "synteza" w takim przypadku (hasło to pada w linku wyżej jaki podałem)? Aż sobie spojrzałem na definicję tego słowa w encyklopedii i nie wiem czemu ono tam widnieje w tych definicjach.

Ostatnia edycja:
Powrót