Miejsce zamieszkania Irlandia a rozwod w Polsce

• Autor wątku Autor wątku alicant
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alicant

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Ja i moja (jeszcze) zona mieszkamy w Irlandii, rozstalismy sie jakies 2,5 roku temu, mieszkamy osobno, ona znalazla sobie kogos innego a ja tez mam juz swoje zycie. Slub wzielismy w Polsce, jestesmy zameldowani w Polsce, ale mieszkamy w Irlandii. Moje pytanie brzmi: Czy mozliwe jest przeprowadzenie rozwodu w Polsce (rozwod za porozumieniem stron). Zalezy nam na Polsce, poniewaz w Irlandii wymagany jest okres 4 lat od momentu rozpadu malzenstwa. Bylbym wdzieczny za wszelkie porady ?

te 4 lata sa potrzebne po to aby zapobieć ślubów kontraktowych , czyli Ty mi kase ja Tobie wize

W/g przepisów prawa to podlegacie Sądowi w kraju w którym rezydujecie tzn : macie status rezydenta

Ale do jasnej ciasnej jestescie przeciez obywatelami PL , i jak nie ma zadnych innych komplikacji tzn : ktoremuś z małżonków się coś umani i zechce robić problemy to uwazam ze możńa o zrobić w Polsce
Ja własnie w ten sam sposób rozwodziłam się w Pl
Problem w tym , ze jezeli macie dzieci to w którym kraju będzie zyc ? jak płacić alimenty ? gdzie dziecko do szkoły pójdzie ? przy kim opieka ? Pod tym kątem radze wtedy Irlandie - jesli tam dziecko ma pozostać

Dziekuje bardzo za odpowiedz

tak z ciekawosci,czy udalo sie przeprowadzic rozwod w Polsce skoro oboje byliscie(jestescie)rezydentami w Irlandii?

tak, udalo sie przeprowadzic rozwód,

Powrót