Miejsce zamieszkania

• Autor wątku Autor wątku Vapert6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Vapert6

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Tak się składa , że mieszkam w dwóch miejscach.

1. We wszystkie dni wolne od pracy przebywam w domu rodzinnym 80km od miejsca pracy - tu jestem zameldowany.
2. W dni w których pracuję (przeważnie 5 dni w tygodniu), poza godzinami pracy przebywam we własnym mieszkaniu, w mieście oddalonym o 15km od miejscowości w której pracuję . Nie lubię tego miasta i nie zamierzam osiedlać się w nim na stałe. Nie mam żadnych spraw w tutejszych w urzędach oprócz tych związanych z posiadaniem mieszkania. Uciekam z niego przy każdej nadarzającej się okazji.

Muszę podać pracodawcy miejsce zamieszkania, który przekaże te dane do US, ZUS NFZ itd. Wolałbym podać adres mojego domu rodzinnego.
Mam to zrobić na formularzach , na których jest klauzula w której oświadczam iż jestem świadomy odpowiedzialności za podanie nieprawdziwych danych.

Gdzie jest moje miejsce zamieszkania ???

Jaka kara mi grozi jeśli okaże się , że podałem dane niezgodne ze stanem faktycznym?

Vapert6 napisał:
dni wolne od pracy

Gdyby posiadal pan apartament w egzotycznym kraju i latalby pan tam w kazdej wolnej chwili prywatnym samolotem, to nie oznaczaloby zamieszkiwania :)

Vapert6 napisał:
Nie lubię tego miasta i nie zamierzam osiedlać się w nim na stałe.

Lubienie lub nie, nie ma tu znaczenia. Pobyt staly nie oznacza dozywotni :)

II SA/Gl 364/16 - Wyrok WSA w Gliwicach z 2016-06-24
Przepisy nie przewidują przy tym zameldowania na pobyt stały pod więcej niż jednym adresem. Dla przyjęcia, że przebywanie pod danym adresem jest pobytem stałym, wbrew stanowisku orzekających w sprawie organów, nie wystarczy sama wola danej osoby uznania danego adresu za pobyt stały. Przesądzające znaczenie ma bowiem stan faktyczny, dający podstawę do stwierdzenia, że rzeczywiście ktoś na stałe pod danym adresem zamieszkuje. W tym względzie istotne znaczenie ma też treść art. 28 ust. 4 ustawy, zgodnie z którym zameldowanie na pobyt stały lub czasowy służy wyłącznie celom ewidencyjnym i ma na celu potwierdzenie faktu pobytu osoby w miejscu, w którym się zameldowała.

Dzięki z a odpowiedź. Ale ja nie mam dylematów co do adresu zameldowania.
Chodzi mi o termin " miejsce zamieszkania " w rozumieniu Kodeksu Cywilnego

Art. 25. kc
Art. 25. Miejscem zamieszkania osoby fizycznej jest miejscowość, w ktyórej osoba ta przebywa z zamiarem stałego pobytu.
Art. 28. kc
Art. 28. Można mieć tylko jedno miejsce zamieszkania.

Do tej pory, nieświadomie podawałem miejsce zamieszkania w zależności od tego co w danym momencie było dla mnie wygodniejsze , raz jedno miejsce zamieszkania innym razem to drugie. Nie wiedziałem , że jest to "termin prawny " , w moim rozumieniu było to to samo co miejsce pobytu lub adres do korespondencji.

P.S. Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie. ;) Czy można nie mieć miejsca zamieszkania ???

Ostatnia edycja:
Powrót