Mienie przesiedlenia a Leasing ?

• Autor wątku Autor wątku Waldek1973
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Waldek1973

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Szukam rzetelnej odpowiedzi na nurtujacy mnie temat - jak sie odnosi prawo mienia z poza Unii ( USA) do Leasingu samochodu.
Posiadam samochod ktory jest na leasingu od 2 lat. Zamierzam go odkupic i zabrac go do Polski z tytulu mienia. problem w tym ze jako wlasciciel bede figurowal dopiero w momencie zakupu ( wym. 6 m-cy).
Prawo mowi , mienie nalezy sie osobie ktora uzytkowala co najmniej 6 m-cy czyli w mysl prawa ja ten warunek spelniam poniewaz pojazd uzytkowalem ponad 2 lata. Z drugiej strony dowodem ze uzytkowalem wg. prawa ma byc dowod rejestr. wiec jedno kloci sie z drugim.
czy w takim wypadku przysluguje mienie ? czy moge sie posluzyc np. ubezpieczeniem na samochod ktore jest na mnie jako dowod uzywania samochodu przez ze mnie.
A co jesli zabiore samochod do Polski na amerykanskich tablicach na 6 m-cy po wykupie z leasingu -dowod rejestracyjny na mnie i po uplywie 6 m-cy postanowie ze zostaje w Polsce i bede ubiegal sie o mienie przesiedlencze..
Prawo nie mowi ze musi byc uzytkowane poza Polska a ze musi byc zarejestrowane na osobe ubiegajaca sie o mienie
czekam na odpowiedz i gory dziekuje
przepraszam za brak polskich znakow.
pzdr.
Waldemar

Witam!
Hm, powiem tak... jestem wlaśnie świeżo po stoczonym boju z UC własnie w sprawie mienia przesiedlenia z USA .... Tak jak napisałeś - mienie należy się osobie która użytkowała pojazd przez conajmniej 6 m-cy a dokładniej - fakt nabycia pojazdu (przez co należy, Bóg raczy wiedzieć z jakiego powodu rozumieć zarejestrowanie pojazdu na osobę zgłaszającą mienie) nastąpił wcześniej niż na 6 miesięcy przed deklarowaną datą przesiedlenia. W efekcie, w chwili otwierania listy mienia przesiedlenia musisz juz spełniać warunki potwierdzające posiadanie pojazdu 6 m-cy lub dłużej. Co uznaje UC za wystarczające - dowód rejestracyjny samochodu wystawiony na Ciebie jako właściciela, dowody ubezpieczenia pojazdu no i certificate of title w którym widniejesz jako nabywca. Powiem szczerze - wszelkie daty sprawdzane są z aptekarską dokładnością i nie ma mowy o zaliczeniu w poczet mienia czego kolwiek co choćby o dzień nie spełni wymogów formalnych... Życzę Ci powodzenia...!

dzieki za odpowiedz,
cholera , dostalem bolo glowy , od 4 godz. proboje znalezc odpowiedz na necie i nic , ludzie roznie pisza.
przegladnalem moje dokumenty z zakupu , na niektorych widnieje jako kupujacy.
wszedzie w artykulach o mieniu pojawia sie slowo " moze wymagac " odnosnie UC , chodzi o dowod rejestr.
co jesli w title bedzie adnotacja ze uzytkowalem samochod od ....

ciezki orzech do zgryzienia:o

Same dokumenty potwierdzające zakup w dacie sprzed 6 miesięcy od zgłoszenia to niestety za mało..! Samochód musi byc na Ciebie zarejestrowany i opłacony a w dodatku, po zarejestrowaniu dostajesz z MDV title na swoje nazwisko i to przedstawiasz w UC wraz z dowodem rejestracyjnym i kopiami ubezpieczenia. Co ważne - do odprawy celnej możesz przedstawić kopie dowodu i ubezpieczeń ale title musisz mieć w oryginale. Jedynym wyjątkiem jest sytuacja gdy nabywasz starszy pojazd na który, w niektórych stanach ( np. Massachusetts, New Hampshire ) nie dostaje się już nawet cert. of title a do sprzedaży i przeniesienia własnosci wystarcza dowód zakupu i urzędowo potwierdzony power of attorny.

Powrót