MIESZKAM 24 Lat w niemczech teraz renta z polski

• Autor wątku Autor wątku krak86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krak86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mam 52 lata mieszkam w Nimczech od 24 lat. Jestem od 3 lat na rencie ze wzglegu na trwala niezdolnosc do pracy.
Do tej pory otrzymywalem za lata przepracowane w polsce i lata nauki w polsce rente w niemczech na podstawie porozumienia D - PL z 1975 roku. Obecnie ze wzgledu ze polska jest czlonkiem uni za pracy w polsce bede otrzymywal rente z polski.
W ostatnich dniach ZUS poinformowal mnie ze zgodnie z przepisami ustawy z dnia 17.12.1998 o emeryturach i rentach z funduszu ubezpieczen spolecznych (Dz.U z 2009 nr 153 poz 1227) okres nauki w szkole nie jest okresem skladkowym jak rowniez nieskladkowym i z tytulu nauki uczniowie nie podlegaja obowiazkowi ubespieczenia spolecznego.:(
Wyglada na to ze moja renta zostanie obcieta o lata nauki w polsce ( 3 Lata)
W niemczech okres nauki jest zaliczany do okresu skladkowego i z tego tytulu otrzymuje rowniez rente.

Czy postanowienie ZUS oparte na polskich przepisach i ustawach jest zgodne z prawem. Przede wszytkiem z prawem Eni Europejskiej o zabespieczeniach socjalnych.
Dziekuje za odpowiedz. :!:

Prosilbym rowniez o adres Advokata w Pl ktory zna sie na prawie Uni Europejskiej i sprawach rentowych - jezeli to naturalnie mozliwe.
Z GORY DZIEKUJE ZA POMOC I ODPOWIEDZ

Pytanie zasadnicze: przeniosles sie po roku 1992 z Niemiec do Polski? Jesli tak, to masz przegrane i straciles raz na zawsze prawo do pobierania swiadczen wg korzystniejeszej umowy z roku 1975 i teraz rzeczywiscie wszystko w oparciu o mniej korzystne przepisy unijne

Dziekuje za zainteresowanie moim pytaniem.
Nie nie przenioslem sie do poski. Nieprzerwanie mieszkam w niemczech od 1986 roku.
Co mam robic ? Glupie pytanie ale ale zasadnicze. Nie wiem od czego zaczac.
Do kogo sie zwrocic DO ZUS ? Do LVA ? i co mam powiedziec ?

hm, zwroc sie najpierw z pytaniem do Deutsche Rentenversicherung (obecna nazwa LVA), oni maja w kazdym wiekszym miescie poradnie

Sam znalazlem odpowiedz na zadane prze ze mnie na Forum pytanie i chcialem sie tym podzielic z innymi.Waznege dla mnie - i mysle ze tez dla wielu innych.

Rentenversicherungsanstalt Niemiecki Ubezpieczyciel Rentowy chce sie wymigac od placenia Renty za lata pracy i nauki w Polsce i kieruje sprawe (albo nazwijmy to spycha to ) do ZUS Opole. Jest to naturanie bardzo niekozystne dla mnie chocby z tego powodu ze lata nauki w polsce nie sa WOGOLE przez polski ZUS brane jako okres skladkowy albo nieskladkowy pod uwage. Jak by ich nie bylo. W niemczech otrzymuje sie za kazdy rok nauki od 0,3 nawet do 1,5 Punkta w zaleznosci od kierunku nauki kwalifikacji branzy np. Elektro.
A teraz kopia z Homepage LVA niemieckiego ubezpieczyciela i link. Wynika z tego wyraznie ze nalezy mi sie niemiecka renta za lata w polsce bo przyjechalem do niemiec w 1986 roku no wiec przed uplywem 31.12.1990

Besonderheiten im Verhältnis zu Polen
Seit dem Beitritt Polens zur Europäischen Union (EU) gelten in erster Linie die Vorschriften des Europarechts.

Es gibt aber auch noch das alte Rentenabkommen vom 9.10.1975. Es gilt weiterhin für Personen, die bis zum 31.12.1990 nach Deutschland zugezogen sind. In Ausnahmefällen reicht noch der Zuzug bis zum 30.6.1991. Dieses Rentenabkommen beruht auf dem Eingliederungsprinzip. Das bedeutet, dass eine (Gesamt-)Rente allein vom Versicherungsträger des Wohnstaates zu zahlen ist. Darin werden auch die im anderen Staat zurückgelegten Zeiten berücksichtigt.

Beim Aufenthalt in Deutschland wird also aus den polnischen Versicherungszeiten eine deutsche Rente gezahlt. Aus Polen stehen dann keine Rentenleistungen zu. Dies gilt allerdings nur solange Sie weiterhin in Deutschland wohnen.

Umgekehrt erhalten Personen, die seit dem 31.12.1990 in Polen wohnen, nur eine polnische Rente.

I jeszcze jedno na zakonczenie.
W sprawach porad prawnych Renowych nie nalezy udawac sie do Niemieckiego Ubezpieczyciela Rentowego LVA - bo LVA jest strona sporu i rostrzyga na swoja kozysc.
W kazdym badz razie nie polecam.
Polecam natomiast Versicherungsamt. ToUrzad powolany do pomagania ludziom wlasnie w takich sprawach jak renta. Intencja ustawodawcy ktory powolal Versicherungamt do dzialania to pomoc inwalidom slabo widzacym niewidomym , gluchym albo psychicznie chorym nie radzacym sobie z tak duza iloscia wnioskow i formularzy. Pomagaja wszystkim PRZEDE WSZYSTKIM - BEZSTRONNIE I BARDZO FACHOWO
Pozdrawiam.
Link do LVA:
Deutsche Rentenversicherung - Besonderheiten im Verhältnis zu Polen

Ostatnia edycja:
Witam.

Mam pytnie, a mianoicie, Mam polska rete ta najnizsza, wiec bardzo malo okolo 150 euro, ale na stale, na oczy, tu w Niemczech po komisji lekarskiej dostalam 30%, wiec za malo zeby sie o nia w DE starac, wiec z tego co tu czytam na forum, to moge ta rente przeniesc do DE, mam obywatelstwo,ale wiadomo, ze te pieniadze na zycie w DE nie wystarcza, czy w tej sytuacji musze byc zameldowana w Urzedzie pracy, lub w Jobcenter? Jako poszukujaca pracy, czy moge sie starac o doplate na zycie i mieszkanie, mam 52 lata, ale z miasta i nie byc zwiazana z Urzedem Pracy?

Czy miasto moze wymagac ode mnie podjecia pracy? Skoro w Pl mam rete na stale?

Panie Marianie, wiadomo, ze w Niemczech jest socjal, moje pytanie dotyczylo, czy jak sie ma taka mala rente i w wieku 52 lat, czy miasto nie bedzie kazalo szukac pracy, poniewaz mam tylko wedlug niemieckiego lekarza 30 procent uszczerbku na zdrowiu, a wymagane jest minimum 50%, na niemiecka rente.

Po pierwsze, o jaka "rentę" w Niemczech chodzi? O "rentę inwalidzką" (Erwerbsminderungsrente) czy o "emeryture (ze wzgledu na wiek"?
Czy rente inwalidzka czy emeryture (Altersrente) mozna otrzymywac z Niemiec dopiero po 5 latach okresow skladkowych do niemieckiego "ZUSu".
Niemiecki "ZUS" kieruje sie wlasnymi kryteriami przyznawania renty inwalidzkiej, wiec decyzje z Polski nie sa dla niego wiazace.
Poza tym tu jest jakies pomieszanie z poplataniem. W "procentach" okresla sie w Niemczech legitymacje inwalidzka (Schwerbehindertenausweis), a ten jest przyznawany przez calkiem inna instytucje i nie ma nic wspolnego z "renta inwalidzka". Albo innymi slowy, nawet posiadacz legitymacji inwalidzkiej na 50% wcale nie musi miec prawa do renty inwalidzkiej.
Kryteria renty inwalidzkiej to nie procenty, tylko ilosc godzin, jakie jestes w stanie pracowac w ciagu dnia ze wzgledu na chorobe
- mniej niz 3 godziny = pelna renta
- miedzy 3 a 6 godzin = czesciowa renta
- powyzej 6 godzin = zero renty.

To Deutsche Rentenversicherung musi ocenic, czy jestes w stanie pracowac. Jesli nie, dosstaniesz roznice miedzy tym, co ci przysluguje z Polski a kwota niemieckiego socjalu.
Jesli uznaja, ze mozesz pracowac wiecej niz 6 godzin, nie dostaniesz nic, i "miasto" nic ci nie bedzie placic, tylko wysle cie do Jobcenter, gdzie bedziesz musiala sie starac o prace , co w wieku 52 lat jest prawdopodobnie i tak formalnoscia, bo praktycznie nikt nie chce zatrudniach osob powyzej 50 roku zycia, ale bedziesz musiala pisac mimo wszystko podania o prace i udowadniac, ze sie o taka prace starasz.

Powrót