Mieszkam w lokalu użytkowym

• Autor wątku Autor wątku user273085
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

user273085

Stały bywalec
Odpowiedzi
699
Witam mieszkam w lokalu użytkowym ale stały meldunek mam u rodziców w domu.

Niestety nie mam gdzie się podziać a zakupiłem 3 lata temu lokal użytkowy w którym cały czas mieszkam.
Niestety bardzo nieżyczliwy sąsiad ma do tego problem i straszy mnie konsekwencjami. Na pewno nie będę nikogo do lokalu wpuszczał a lokal jest moją własnością . Co może mi grozić w takiej sytuacji bo na pewno nie da się tego lokalu zmienić na lokal mieszkalny i będzie widniał cały czas jako lokal użytkowy.

Mieszkanie w lokalu użytkowym bez zmiany jego przeznaczenia może skutkować grzywną oraz nakazem zaprzestania użytkowania lokalu do czasu zalegalizowania zmiany.

Ponadto istnieje w takim wypadku brak możliwości meldunku oraz mogą zaistnieć problemy z ubezpieczeniem i podatkami.

Prawo budowlane wymaga, by lokal mieszkalny spełniał określone warunki – m.in. odpowiednią powierzchnię, dostęp do światła dziennego, wentylację, odpowiednie instalacje.
Zmiana przeznaczenia lokalu (z użytkowego na mieszkalny) wymaga zgody wspólnoty, projektu budowlanego i zatwierdzenia przez urząd – co w wielu przypadkach jest niemożliwe lub bardzo trudne.

Powrót