mieszkamy w Anglii sprawa rozwodowa w Polsce?

• Autor wątku Autor wątku jerzy0409
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jerzy0409

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Od dziesieciu lat mieszkam w Angli. Rozstalem sie z zona, a ona zlozyla pozew o rozwod w Polsce. Pozew o rozwod wylacznie z mojej winy, ograniczenie praw ojcowskich ( mamy czteroletnia corke ), alimenty wysokosci 650 funtow miesiecznie ( mimo ze mam ustalone alimenty angielskie, ktore place regolarnie 192 funty miesiecznie ), zwrot kosztow sadowych oraz ustalenie kontaktow z dzieckiem. Rozwod bedzie z mojej winy , nie mam co do tego watpliwosci, lecz czy jest legalne zeby zona otrzymywala alimenty z dwoch krajow? ( Dziecko mieszka i uczy sie w Angli ). Czytalem tu na forum, ze jest tak, ze mozna zlozyc wniosek do sadu o odrzucenie pozwu ze wzgledu na brak juryzdykcji polskiego sadu. Czy moze mi ktos powiedziec prosze, czy to moze dotyczyc mojej sprawy? Poza tym zadania mojej zony o tak wysokie alimenty wydaja mi sie bezpodstawne, gdyz ona pracuje i dostaje wszystkie angielskie benefity , tj. okolo 700 funtow miesiecznie. Z checia porozmawialbym z kims kto byl w podobnej sytuacji oraz poznalbym jakiegos prawnika , ktory zna sie na angielskim i polskim prawie rodzinnym. Jezeli jest ktos kto chcialby mi udzielis jakichs rad lub przeszedl taka sprwe prosze o kontakt tu na forum lub na email jurek040977@wp.pl . Z gory dziekuje . Jezeli potrzeba wiecej informacji z checia odpowiem na wszystkie pytania. Chcialbym jeszcze dodac, ze jezeli dojdzie do sprawy rozwodowej w Polsce chce walczyc o rowna opieke nad corka. Zona bezprawnie i bezpodstawnie ogranicza mi kontakty z dzieckiem.

Ostatnia edycja:
Powrót