Mieszkania spółdzielcze, a uwłaszczenie ??

• Autor wątku Autor wątku trueneo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

trueneo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Byc moze zle sformulowalem temat, wiec opisze swoj problem. Pod koniec zeszlego roku moj ojciec wykupil mieszkanie ktore bylo mieszkaniem funkcyjnym. Jest on pracownikiem spóldzielni mieszkaniowej. Najpierw wplacil wklad lokatorski a pozniej przeksztalcil z lokatorskiego na wlasnosciowe. Stalo sie tak gdyz spoldzielnia mieszkaniowa zaproponowala swoim pracownikom wykup mieszkan gdyz od nowego roku mialy sie zmienic przepisy i pozniej byloby to o wiele drozsze. Teraz dochodza mnie sluchy ze ma wejsc w marcu ustawa na mocy ktorej mieszkania spoldzielcze przejda na wlasnosc najemcow za symboliczna kwote, kilka procent wartosci ceny rynkowej. Slyszalem rowniez ze to tyczy sie takze osob bez wkladu lokatorskiego, co dla mnie jest istna paranoja. Sam w to nie wierze, bo w tym kraju nikt nikomu niczego za darmo nie da, napewno nie mieszkania w ktorych metr na rynku kosztuje okolo 7 tys zlotych. Jaka jest wasza opinia na ten temat?? Czy wiesci o rzekomej ustawie to tylko plotki, czy taka sytuacja jest mozliwa??? prosze o pomoc

No własnie mam taki sam problem. Podobno według nowej ustawy będzie można wypić te mieszkania za cene 5% wartości ale nie mogę nigdzie znaleźć tej ustawy. Czy będzie możliwośc wykupu mieszkania jeżeli nie są uregulowane kwestie wkładu budowlanego a zatem osoba nie jest członkiem spółdzielni?

bardzo prosze moze jest ktos w stanie rozwiac nasze watpliwosci.

Powrót