Mieszkanie komunalne, przepisanie głównego najemcy?

• Autor wątku Autor wątku swirek13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

swirek13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam wszystkich jestem w bardzo niezręcznej sytuacji dlatego prosiłbym o jak najszybszą odpowiedź, a mianowicie.
Trzy lata temu znajomy zaproponował mi że przepisze na mnie mieszkanie (głównego najemcę) za 30 tys. zł. Więc się zgodziłem i się wprowadziłem pieniążki otrzymał i zameldował mnie, żonę, i 5-cio letniego syna na pobyt stały. Nadmienię że on jako główny najemca lokalu nie mieszka juz w nim od ponad 5ciu lat. Z czasem mieliśmy wykupić to mieszkanie za moje pieniążki i miał je przekazać w formie darowizny. Wszystko było by ok do momentu kiedy okazało sie ze nie mozna przepisac głównego najemcy, i wtedy zaczęły się schody. Postanowił że zwróci mi pieniądze i żebym się wymeldował i opuścił mieszkanie. Lecz ja nie mam się gdzie wymeldować a zima za pasem więc powiedziałem mu zeby poczekal z tym do wiosny to zaczął mi grozić że wejdzie siłą wymieni zamki i wyniesie mi wszystko przed blok. Wymeldować się na stare miejsce zameldowania nie mogę ponieważ jest juz za mały metraż bo po moim wymeldowaniu mama zameldowała żone mojego brata a im się właśnie urodziło dziecko które tez ma tam meldunek więc nie ma szans. U żony natomiast jest sytuacja taka ze sądownie jej ojciec ma zakaz zblizania sie do niej na odległosc 5 metrów. Poradzcie co mam zrobic wiem ze prawnie juz powinien dawno stracic prawa do tego mieszkania bo nie wolno mu najac podnajac tego mieszkania a tym bardziej nie moze byc najemca mieszkania komunalnego jezeli mieszka gdzie indziej w tym przypadku mieszka u swojej mamy. Czy jak spółdzielnia mieszkaniowa mu zabierze prawa do tego mieszkania to czy bedzie mi musiala zapewnic mieszkanie socjalne??. Proszę o pomoc!!! Z góry dziękuję za szybką odpowiedź

Oczywiście, że masz, za te 30 tys na pewno znajdziesz coś konkretnego dla swojej rodziny, a przecież te pieniądze dostaniesz, gdy się wyprowadzisz.

Może i podnajem jest niezgodny z prawem, ale wyrzucenie kogoś, kto faktycznie zamieszkuje (i do tego jest zameldowany) to już nie jest takie proste. Chronią Cię przepisy ustawy o ochronie praw lokatorów (radzę poczytać). Na wszelkie siłowe rozwiązania wzywa się Policję. Jeśli koleś zdecyduje się na proces sądowy, to go w końcu wygra, ale to potrwa, wymaga dotrzymania pewnych wymogów i pewnie w końcu Sąd przyzna Twojej rodzinie prawo do lokalu socjalnego (więcej w ustawie o ochronie).
Koleś chce Ci kasę od ręki oddać? To faktycznie wynajmij sobie mieszkanie. Jeśli z tym oddawaniem ma być jakiś problem, to możesz go wezwać do zwrotu kasy a potem skierować pozew do sądu.

na wstępie serdecznie dziękuje za szybką odpowiedz, a co do tematu to dzwoniłem na policję aby się dowiedzieć co w takiej sprawie robić wiec dyżurny mi powiedział ze on jako główny najemca lokalu ma prawo rozwiercić zamki ale musi założyć nowe i udostępnić mi klucze ale wolałbym żeby do tego nie doszło. Co do pieniędzy to tu jest śmieszna sprawa bo powiedział ze odda mi tylko 5 tys maksymalnie bo jak mówi resztę odmieszkałem ja się z tym zupełnie nie zgadzam bo zrobiłem remont całego mieszkania i teraz tego nie zostawię sam remont mnie wyniósł prawie 7tys a robiłem go dlatego bo bylem przekonany ze juz zostanę na tym mieszkaniu. Nie oficjalnie dowiedziałem się że podobno zostało już do niego wysłane pismo z decyzją zabrania mu praw do tego lokalu z racji takiej iż posiada on drugi lokal w którym zamieszkuje, jeżeli faktycznie tak jest to wtedy będzie na co muszę być przygotowany?? A i jeszcze jedno pytanie czy żeby się wymeldować muszę podać inne miejsce zameldowania?
[cytat="tanator":2m0ucrbr]Oczywiście, że masz, za te 30 tys na pewno znajdziesz coś konkretnego dla swojej rodziny, a przecież te pieniądze dostaniesz, gdy się wyprowadzisz.[/cytat:2m0ucrbr]

Nie chcę już wynajmować bo wiem że prędzej czy później i tak będę w podobnej sytuacji a chcę się ustatkować i być pewnym na starość że nie zapuka mi nikt do drzwi i powie wyjdź bo nie jesteś u siebie :roll:

a czy przy wymeldowywaniu się muszę podać nowe miejsce zameldowania?
I czy jeśli gmina np zabrała by mu prawa głównego najemcy lokalu to czy można takie mieszkanie uznac za pustostan?? i jak to faktycznie jest z tymi pustostanami czy np mógłbym wejść w najem takiego mieszkania??

Przy wymeldowaniu nie podajesz nowego miejsca zameldowania.

Najemca lokalu komunalnego możesz stać się na mocy skierowania do zawarcia umowy a nie samowolnego zajęcia lokalu.

[cytat="AmatorTrudnychSpraw":3ni2c9en]Przy wymeldowaniu nie podajesz nowego miejsca zameldowania.[/cytat:3ni2c9en]

to w jaki sposób zostanie wydany mi nowy dowód osobisty? Bez adresu zameldowania?

Dowód osobisty ma prawo posiadać każdy obywatel naszego kraju, jeśli nie posiada stałe miejsca zameldowania dowód wydawany jest "z pominięciem adres" na podstawie decyzji. I nic więcej Ciebie nie obchodzi. Masz prawo otrzymać dowód, paszport, prawo jazdy z pominięciem adresu zameldowania, gdyż nie jest to kryterium wydania tych dokumentów.

Witam wszystkich mam 22 i mały problem a mianowicie z mama która była nie odpowiedzialna , dawałem jej pieniądze na czynsz za mieszkanie aby ona opłacała po paru latach okazało się ze mama nic nie płaciła po prostu pieniądze dla siebie zagarniała mógł bym tak pisać w nie skończoność o niej bo to nie był tylko z czynszem . Ja zadurzenie wyrównałem osobiście zapłaciłem wszytko całą kwotę 16 tys zł ja opłacam rachunki wszystkie, ja wkładam pieniądze w standard mieszkania , tylko ze ja pracuje od jakiegoś czasu za granica i wysyłam bratu pieniądze aby wszytko opłacał w moim imieniu a mama moja jest najemcom głównym lokalu i czy była jakoś możliwość by mógł przepisać to mieszkanie jako ze bym ja był głównym najemcą lokalu ?? rozmawiałem z moja mama i ona żadnych problemów by nie robiła z tym bo sama wie ze nie jest wstanie utrzymać i płacić regularnie wiec lepiej by było jak bym to ja był głównym najemcą. wiec proszę o pomoc w mym pytaniu czy jest jakaś możliwość w przepisaniu mieszkania z mamy na mnie jak tak to jakie ?? dziękuje za wysłuchanie mnie .

Jeśli Pan nie mieszka w tym lokalu, to nie ma żadnych podstaw prawnych, by Pan został głównym najemcą.

ja tam jestem zameldowany i mieszkam tylko ze pracuje zagranica wyjechałem za praca ze by utrzymywać te mieszkanie bo w Polsce niema nic, w końcu jesteśmy w Uni i granice sa otwarte dla ludzi ze mogą pracować wszędzie wiec jaki by był problem jeżeli by mógł mi pan opisać bo np nie wiem jak pójdę do nich to od czego mam zacząć z góry dziękuje za zainteresowanie i za pomoc moja osoba :)

Przede wszystkim to sam Pan nie ma po co iść do nich, trzeba pójść z mamą, czyli głównym najemcą i osobiście odradzałbym mówienie tam czegoś w stylu ,,mama sobie nie radzi z utrzymaniem mieszkania" itp, bo skutek może być odwrotny i w ogóle wypowiedzą najem.
Można próbować tylko musi Pan wiedzieć jedno - główny najemca musi mieszkać w lokalu, jeśli byłby Pan nim i wyjechał ,,za chlebem" na kilka miesięcy to odebrano by Panu prawo do tego lokalu.

aha a jeżeli bym je wykupił na własność na mamę to potem by mogła je przepisać na mnie ?? bo chodzi mi oto ze mama ma tez komornika na sobie i chcę jej pomóc tak aby wszytko było na mnie a ona potem ze by sobie zyła spokojnie w domku o nic sie nie martwiąc a potem w miedzy czasie bym jej długi spłacał ale to nie forum na ten temat ,dziękuje jeszcze raz za pomoc nie mam nikogo co bym mógł sie poradzić o takie sprawy więc dziękuje

Pan nie może wykupić, może to zrobić tylko mama, poza tym musi być przede wszystkim zgoda miasta lub gminy na wykup tego lokalu.

Nie ma za co zupełnie, bo tak na prawdę nic nowego Panu nie napisałem poza tym, co na tym forum było już wielokrotnie wałkowane - pozdrawiam 8)

vivi2102 napisał:
aha a jeżeli bym je wykupił na własność na mamę to potem by mogła je przepisać na mnie ?? bo chodzi mi oto ze mama ma tez komornika na sobie i chcę jej pomóc tak aby wszytko było na mnie a ona potem ze by sobie zyła spokojnie w domku o nic sie nie martwiąc a potem w miedzy czasie bym jej długi spłacał ale to nie forum na ten temat ,dziękuje jeszcze raz za pomoc nie mam nikogo co bym mógł sie poradzić o takie sprawy więc dziękuje

nie da się tak, jezeli jest komornik i mama wykupi mieszkanie to komornik zajmie się nim żeby długi sobie sciangać

Czyli będę przed wykupem musiał mamie spłacić komornika hehe no życie nie jest proste :confused:

Powrót