Mieszkanie komunalne,zadłużenie, nie płacony czynsz

• Autor wątku Autor wątku lokatorka88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lokatorka88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam. Mieszkam z ojcem, jestem tu zameldowany. Dawałem pieniądze ojcu na czynsz niestety on go nie płacił, mam 27 lat i nadal tu mieszkam, okazało się, że ojciec ma 20tys długu za mieszkanie, komornik wchodzi na moje konto... czy jest możliwość pozbycia się tego długu? Niedługo chcę zamieszkać na tzw. swoim i boję się, że te długo wpędzą mnie w czarny punkt.

lokatorka88 napisał:
komornik wchodzi na moje konto...
Jeśli już to zajmuje, rachunek bankowy.

lokatorka88 napisał:
czy jest możliwość pozbycia się tego długu?
Tak, poprzez spłatę przede wszystkim a potem regres w stosunku do ojca.
Z tego co zrozumiałem to pytająca też ma taki sam dług wobec spółdzielni jak ojciec i również jest dłużnikiem.

http://forumprawne.org/komornik-pos...9-odpowiedzialnosc-za-dlugi-mieszkaniowe.html
+
Forum Prawne - Przeszukaj forum + hasło j.w.
+
zobowiązanie solidarne/solidarność dłużników/regres itd

Jeśli mało będzie poprzez wyszukiwarkę forumową to jeszcze jest google

lokatorka88 napisał:
Witam. Mieszkam z ojcem, jestem tu zameldowany. Dawałem pieniądze ojcu na czynsz niestety on go nie płacił, mam 27 lat i nadal tu mieszkam, okazało się, że ojciec ma 20tys długu za mieszkanie, komornik wchodzi na moje konto... czy jest możliwość pozbycia się tego długu? Niedługo chcę zamieszkać na tzw. swoim i boję się, że te długo wpędzą mnie w czarny punkt.

Był nakaz eksmisji?
Umowa najmu zerwana czy jeszcze nie?
Rozumiem, że głównym najemcą (jest,był) ojciec ?

@Llawyer
A skąd wiadomo, że to spółdzielnia? Gdyby była spółdzielnia, odpowiedałby członek spółdzielni (lub osoba, która nim nie jest) będący głównym najemcą lokalu spółdzielczego. Tu mamy raczej do czynienia z mieszkaniem komunalnym.

@lokatorka88
Od kiedy powstał dług?

Przejęzyczenie, choć to bez znaczenia bo we wskazanym linku jest wszystko wyjaśnione.
A w komunalnym solidarność jak znalazł.

nikt nas nie eksmituje bo do gorszego lokalu dać już nie mogą.. Póki co nie mam zamiaru tego spłacać bo za najniższą to do końca życia się tego nie pozbędę.. Myślałem, że idzie się tego jakoś zrzec, ojciec zamiast płacić to kasę przepijał. Zresztą robi to do dzisiaj.

A dlaczego Pan/Pani (dorosły w końcu człowiek) zamiast samodzielnie płacić czynsz, daje pieniądze osobie, o której wie, że pieniądze przepija? Dziwna nieodpowiedzialność.

Nie płacąc narażacie się na eksmisję.

to inna historia, ja trochę nie pracowałem przez chorobę, trochę mnie nie było w Polsce. Często to on zajmował się płaceniem za mieszkanie a ja np. organizowałem zakupy. to czy go eksmitują to nie mój problem bo ja się od niego odcinam w końcu myślałem, że mi się uda.. a tu ten dług.. czemu na jego pensje nikt nie wchodzi i nikt od niego nie żąda spłaty? ja dostaję teraz kasę do ręki z pacy ale o kredycie itp. mogę pomarzyć.

Za spłatę odpowiadasz solidarnie całym majątkiem, nie tylko osiąganym wynagrodzeniem.

amadis napisał:
Za spłatę odpowiadasz solidarnie całym majątkiem, nie tylko osiąganym wynagrodzeniem.

no ja nic nie mam, jestem goły i wesoły ;) kilka ciuchów i para butów ;)

No i ma Pan/Pani roszczenie regresowe do ojca o jego część zadłużenia.
Pytałem o daty - od kiedy powstał dług. I czy dotyczy jedynie zadłużenia wobec właściciela lokalu (Miasta czy Gminy), czy także wobec dostawców mediów?

lokatorka88 napisał:
no ja nic nie mam, jestem goły i wesoły ;) kilka ciuchów i para butów ;)

Ale przynajmniej żyjesz ze świadomością, że dług będzie rósł a nie malał
Reszta na forum.

no ale jak się wyprowadzę i zrzeknę dziedziczenia od ojca to chyba to co dalej urośnie nie bedzie mnie tyczyło?

Po wyprowadzce "nowe" nie narośnie, ale "stare" nie wyparuje. I ew. komornik też.

Wystarczy poczytać wskazany link.
Poza tym, pisałem o tym że już istniejący dług będzie rósł a nie malał.

rws-92 napisał:
No i ma Pan/Pani roszczenie regresowe do ojca o jego część zadłużenia.
Pytałem o daty - od kiedy powstał dług. I czy dotyczy jedynie zadłużenia wobec właściciela lokalu (Miasta czy Gminy), czy także wobec dostawców mediów?

to ładnych kilka lat, nawet nie wiem dokładnie ile, dotyczy lokalu, mediów nie

lokatorka88 napisał:
nawet nie wiem dokładnie ile
Jest wyszczególnione na zawiadomieniu o wszczęciu i każdym odpisie zajęcia - jedno i drugie jest wysyłane do dłużnika.

Powrót