mieszkanie na kredyt w Polsce a wyjazd na stałe do Niemiec.

• Autor wątku Autor wątku kasiula-1983
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasiula-1983

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!
W zeszłym roku kupiliśmy z mężem mieszkanie na kredyt w Polsce ale szybko okazało się ze nie damy rady finansowo, wiec podjęliśmy decyzję o wyjeździe na stałe do Niemiec. Ponieważ nie znamy języka nie możemy od razu podjąć tam pracy moje pytanie w takim razie brzmi czy będzie problem z otrzymaniem świadczeń socjalnych (dofinansowanie mieszkania zasiłek, czy tzw kindergeld)? Dla tych co już się gotują żeby napisać coś niemiłego na temat "obijania się na socjalu" napiszę ze oboje posiadamy niemieckie obywatelstwo ja z wykształcenia jestem pielęgniarką i zamierzam w tym zawodzie po nostryfikacji dyplomu i opanowaniu języka pracować.

Na początek otrzymasz pełny socjal z mężem i Kindergeld na dzieci
rejestrując się w JobCenter/Arbeitsagentur.

Powodzenia Marian

czyli mam rozumieć że mieszkanie na kredyt w Polsce nie jest żadną przeszkodą do otrzymania świadczeń w Niemczech?

czyli mam rozumieć że mieszkanie na kredyt w Polsce nie jest żadną przeszkodą do otrzymania świadczeń w Niemczech?
Będąc na socjalu zgłaszasz jaki posiadasz majątek.
Powodzenia Marian

Ostatnia edycja:
Nie chcę zakładać nowego tematu więc podepnę się pod ten.

Jestem w Niemczech od kilkunastu dni, niestety praca jaką miałem podjąć niewypaliła i zostałem na lodzie, oszczędności wystarczą może na 1-2 miesiące. Mam już tu wynajęte mieszkanie, mam też obywatelstwo niemieckie.

Czy mogę iść do Jobcenter po pomoc do czasu aż nie znajdę innej pracy? Jak ma się otrzymanie takiego zasiłku (Harz IV chyba) do tego że mam w polskim banku kredyt zaciągnięty jeszcze przed wyjazdem? Czy będzie to przeszkodą do otrzymania pomocy?

powierzony
Sprawdź u góry po prawej stronie -Prywatne powiadomienia.
Pozdrawiam

Powrót