mieszkanie na osobe nieletnia

• Autor wątku Autor wątku a78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

a78

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich . Poproszę was abyście mi pomogli w 2 sprawach.
1. Czy jeżeli dziadkowie darują mieszkanie wnuczkowi (ma 2 lata ) to będzie można sporządzić księgę wieczysta na niego i on będzie prawowitym właścicielem ? I czy w takiej sytuacji rodzice będą mogli sprzedać to mieszkanie przepisane na syna zanim skończy on 18 lat ( np za 8 lat)
2 . Tesciowie wykupili odspouldzielni mieszkaniowej miezaknie kilka lattemu ale nie zalozyli ksiegi wieczystej . Ile czsu potrzeba aby ja zalozyc i jakie to sa koszty na dzien dzisiejszy . (wszystkie koszty z tym zwiazane)
Zależy nam z żona na tym aby nie być właścicielami mieszkania
Dziękuje za odpowiedzi
Pozdrawiam.

Osobie niepełnoletniej można oczywiście podarować mieszkanie. Będzie ona wtedy właścicielem mieszkania, mimo że nie ma ukończonych 18 lat.
Żeby je później sprzedać, rodzice (do ukończenia przez dziecko 18 roku życia) muszą wystąpić o zgodę do sądu rodzinnego. Jak dziecko podrośnie (czytaj: ukończy 18 rok życia), wtedy samo będzie decydowało o wszystkim).

Pozdrawiam,
Luke

A co do pytania drugiego:

wniosek o założenie księgi wieczystej - 60 zł
wniosek o wpisanie ograniczonego prawa rzeczowego (tj. spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu) - 200 zł

Pozdrawiam,
Luke

WIELKIE DZIEKI CIESZE SIE ZE TAK SZYBKO DOSTALEM ODPOWIEDZ .
tO MOZE JESZCZE 2 PYTANKA W TAKI RAZIE .

1 CZY TO ZE RODZICE WYSTAPIA DO SODU RODZINNEGO ABY MÓC SPRZEDAC MIESZKANIE TO MAM ROZUMIEC ZE PROBLEMOW SAD NIE ROBI I JEST TO TYLKO FORMALNOSC.
2 CZY KTOS Z WAS ZNA TAKI PRZYPADEKZE BANK X DAL KREDYT HIPOTECZNY POD HIPOTEKE MIESZKANIA OSOBY NIEPELNOLETNIEJ ZROZUMIALEJ . CZY JEZELI NASZ SYN BEDZIE WLASCICIELEM MIESZKANIA MY CZYLI RODZICE BEDZIEMY MOGLI WZIASC KREDYT POD TO MIESZKANIE .

DZIEKUJE I PRZEPRASZAM ZA PISOWNIE ALE KLAWIATURE MAM CZESCIOWO POSUTA
POZDRAWIAM I DZIEKUJE

1. Nie, to nie jest formalność. Przesłanka udzielania zgody przez sąd ma głownie na celu zbadanie, czy cała transakcja nie odbędzie się ze szkodą dla dziecka - właściciela nieruchomości.

2. Nie znam osobiście takiego przypadku.

Powrót