Mieszkanie na własne cele mieszkaniowe a US jak nie zapłacić podatku

• Autor wątku Autor wątku darek505
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
D

darek505

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Przykład:
W 2020r. zakupiłem mieszkanie za przykładową kwotę 100 000 zł. Mieszkanie następnie
w przedziale czasowym 3-4 miesiące wyremontowałem za łączną kwotę (robocizna i materiał udokumentowane FV) 50 000 zł i sprzedałem za 200 000 zł. Osiągnąłem tym samym dochód 50 000 zł. W US zadeklarowałem, że całą kwotę uzyskaną ze sprzedaży tj. 200 000 zł zamierzam w ciągu 3 lat przeznaczyć na „własne cele mieszkaniowe”.
Następnie nabyłem w tym samym roku lub roku następnym mieszkanie za przykładowo 150 tyś zł. W mieszkaniu w ciągu kilku dni od Aktu Notarialnego zameldowałem się i zacząłem spełniać „własne cele mieszkaniowe” tzn. mieszkać, jednocześnie remontując je. Mieszkanie po ok. 3-4 miesiącach wyremontowałem za łączną kwotę (robocizna i materiał udokumentowane FV) 50 000 zł
i sprzedałem za przykładowo 300 000 zł. Osiągnąłem tym samym dochód 100 000 zł. W US zadeklarowałem, że całą kwotę uzyskaną ze sprzedaży tj. 300 000 zł zamierzam w ciągu 3 lat przeznaczyć na „własne cele mieszkaniowe”.
Opisany powyżej model chciałbym w przyszłości powielać ale chciałbym też uniknąć problemów z podatkiem w US i stąd moje pytania jak najlepiej to zrobić by US za kilka lat nie wezwał mnie do zapłaty podatku dochodowego lub innego wraz z odsetkami.
Pytania:
1. Czy opisany model może funkcjonować – jeśli tak pytanie jak długo jeśli przykładowo robię ok. 2 takich mieszkań w roku to czy US może się do mnie przyczepić?
2. Jak najlepiej się zabezpieczyć tzn. jakie dowody gromadzić (wiem już i faktycznie to dobry pomysł z deklaracją NIP-3 w US jako dodatek do zameldowania się w Urzędzie Miasta ja jeszcze dodatkowo opłacałem śmieci w SM i jakieś tam szczątkowe zużycie mediów też miałem)?
3. Wracając do przykładu, czy jeśli w kolejnym roku zadeklarowane 300 000 zł na własne cele mieszkaniowe przeznaczę na zakup i remont 2 różnych mieszkań
w których będę się też odpowiednio meldował itp. chociażby na miesiąc czy dla US to także środki wydatkowane zgodnie z ulgą podatkową „własne cele mieszkaniowe” inaczej mówiąc czy nadal nie będzie podatku?
4. Wiem, że jedyną opcją wyjścia z tego łańcuszka jest przykładowo zakup co 4 mieszkania na własne cele mieszkaniowe – zamieszkanie tam na miesiąc, a następnie wynajem by generowało miesięczny dochód pasywny. Pytanie ile takich mieszkań mogę mieć pod wynajem?
5. Czy US nie zarzuci mi, że często – zbyt często zmieniam miejsce zamieszkania?
6. Czy nie popełniam gdzieś błędu? Ewentualnie jakich błędów unikać? Czego się wystrzegać (opisany model niestety nie ma sensu jeśli miałbym płacić podatek dochodowy gdyż wiele prac wykonywanych jest systemem gospodarczym, na który nie mam FV bo sam sobie ich nie wystawię – nie prowadzę działalności gospodarczej). Nie mam FV za usługę, nie mam kosztów, które obniżają dochód od którego jest podatek.
7. Wiem, a może się mylę - proszę to zweryfikować czy jeśli deklaruję przykładowo 100 000 zł przeznaczyć na własne cele mieszkaniowe, to czy jeśli będę je wydatkował przykładowo w proporcji 80 000zł na zakup mieszkania i 20 000zł na remont tego mieszkania to czy wtedy dla US wydałem łącznie 100 000, które zadeklarowałem wydać i jestem zwolniony z podatku?
8. To pytanie się powtórzy ale przykładowo: co jeśli np. w danym roku sprzedam
2 mieszkania za 600 000 zł? To czy wtedy mogę kupić pierwszego roku mieszkanie + remont za 200 000zł, kolejnego roku kolejne mieszkanie + remont podobnie za 200 000zł i w roku następnym tj. 3 roku kolejne podobnie za 200 000zł (mieszkanie + remont). Czy wtedy US będzie to rozumiał to tak jak ja, czyli że łącznie wydałem zadeklarowane 600 000zł i podatku nie będzie?
9. Jeśli przykładowo mam 3 mieszkania i kupuję 4-te, które deklaruję że kupuję na własne cele mieszkaniowe to czy US nie zarzuci mi, że tych mieszkań mam za wiele?

Starałem się logicznie to opisać, mam nadzieję, że się udało.
Dziękuję za odpowiedź. Dodatkowe sugestie, porady, podpowiedzi mile widziane.

Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Jeden urząd skarbowy może zakwestionować drugie i dalsze mieszkanie a inny nie. Jak sprawa oprze się o sąd to jest podobnie. Więc w twoim przypadku jak lubisz dreszczyk emocji to możesz realizować swój plan.

Tak wiem, masz rację. Dlatego pytam jakich błędów się wystrzegać o jakie dowody zadbać. ;)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót