mieszkanie po babi

• Autor wątku Autor wątku elwirka84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elwirka84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam serdecznie,

Bardzo proszę o pomoc. Moja babcia chciałaby, aby po jej śmierci mieszkanie, w którym zarówno ja, jak i moja mama - a babci córka, mieszkamy - zostało dla mnie i tyllko dla mnie. Moja mama jest nieodpowiedzialną osobą - dlatego też babcia zadecydowała, że chciałaby przepisać je na mnie. Nie wie jednak, jak to zrobić. Czy lepiej napisać testament? Czy może lepiej przekazać je aktem darowizny? Czym obie formy się różnią? Czy po wyborze jakiejkolwiek z tych opcji, mama będzie miała jakiekolwiek prawo do lokalu po babci, a swojej mamie? Jeśli tak, to czy jest jakikolwiek sposob, aby takich praw nie miala? jaki jest koszt sporządzenia aktu darowizny, a jaki testamentu, jesli mieszkanie jest warte ok. 150000 zł?
Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź. Będę bardzo wdzięczna za każdą odpowiedź.
Dziękuję,
Elwira

Witam. Sytuacja jest dość spkompliowana jeżeli Twoja Mama nie zrzeknie się prawa do mieszkania sama.Po prostu zrzeknie się notarialnie prawa do spadku!!! Gdyby tego nie zrobiła to w jednym i drugim przypadku ma prawo do zachowka a co gorsza mają jeszcze do niego rodzeństwo Twojej mamy jezeli owe jest???
Najlepsze rozwiązanie zeby Twoja mama zrzekła się sama prawa do mieszkania i wtedy Babcia moze śmiało przepisać mieszkanie na Ciebie albo to w testamencie lub jako darowizna. Pozdrawiam i życze powodzenia

koszt darowizny wynosi ok400-500 zł , testamentu na pewno mniej...Wszystko to koszty notarialne

A zachowek jest w jakim procencie? Moja mama i ja jesteśmy już jedyną rodziną dla babci. Dziadek i jej rodzeństwo dawno nie żyją.. Czy w takim razie.. Jeśli babcia spisze testamen, to i tak mieszkanko będzie moje i mamy, jeśli mama nie zrzeknie się spadku? a co jeśli babcia w ogóle nie przepisała by tego mieszkania? Czy było by również do podziału? Czy w takim razie jest jakakolwiek różnica??
Z góry jeszcze raz serdeczne dzięki za pomoc.
Elwira

Zachowek jest 1/2 wartości tego co by otrzymała wyniku spadku Twoja mama, a więc 1/2 wartości mieszkania.Jeżeli Babcia nie spisze darowizny ani testamentu to wtedy jedynym jak wnioskuje dzieckiem Twojej Babci jest Twoja Mama, więc ona jest jedynym spadkobiercą, całośc należy do niej...Ty mozesz odziedziczyc to po swojej Matce.Jezeli Babcia spisze testament na Ciebie wtedy Twoja mama może rościc sobie prawo do zachowku od Ciebie( w przypadku gdy bedzie miedzy Wami konflikt i Twoja mama w ciagu 3 lat od ogłoszenia testamentu założy sprawę w sądzie o zachowek,ma sprawę wygraną...po trzech latach traci prawo do zachowku,gdy nie zgłosi do sądu)Jest ogromna rożnica jezeli nic Twoja Babcia nie spisze nie masz zadnego prawo do spadku!

Powrót