mieszkanie po sasiedzie

• Autor wątku Autor wątku marta_pirga
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marta_pirga

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam. Mam następujący problem. W zeszłym miesiącu zmarł mój sąsiad, razem z nim zameldowana jestem ja i moja mama z powodu błędnej numeracji mieszkań na naszej ulicy. Żona sąsiada nie żyje od 2 lat, jego dzieci mieszkają pod Warszawą. Czy mogę starać się o to mieszkanie. Niegdyś były to mieszkania należące do Zespołu Szkół Gospodarki Żywnościowej we Wrocławiu, w zeszłym roku były wpisy do księgi wieczystej, ale mieszkanie dalej nie jest wykupione na własność. I pytanie: czy z racji tego, że jestem zameldowana w tym mieszkaniu razem z mamą mogę się starać o to mieszkanie?

Pozdrawiam, Marta Pirga

Dlaczego?

Dodam, że jest to mieszkanie komunalne.

Starać się możesz, ale wynik jest raczej przesądzony. Może właściciel zechce zawrzeć z Tobą umowę najmu na drugie mieszkanie, próbuj, czasem cuda się zdarzają.

Właściciel to znaczy kto? TO jest mieszkanie komunalne. Nie bardzo znam się na tych sprawach. Gdzie powinnam złożyć podanie? Do kogo je skierować? A pan który mieszkał tam przez ponad 50 lat zmarł w zeszłym miesiącu..

Skoro komunalne, to właścicielem jest gmina. Zgłoś się do wydziału spraw lokalowych (nie wiem jak to się może w Twoim mieście nazywać).
Gminy ciągle mają zbyt mało mieszkań komunalnych w stosunku do potrzeb mieszkańców, więc wg mojej oceny masz znikome szanse na pozytywny rezultat swoich zabiegów. Ale staraj się. Lepiej żałować że się nie udało, niż że się nie spróbowało.

Wydział Mienia Komunaknego i jak napisała Demagogia - cuda się zdarzają. Istnieje coś takiego jak mieszkaniowy zasób gminy, ale w kolejce na to mieszkanie już czeka od ok. 6 lat (od 10 lipca 2001) mnóstwo osób. Choć warto spróbować.
Natomiast jako spadek - zupełnie nie.

Czyli wygląda na to, że marne szanse są na to że dostanę to mieszkanie. Ale ja jestem tam zameldowana i co w związku z tym?

Jeszcze raz piszę: próbuj, może się uda.

Ale czy fakt, iż jestem zameldowana w tym mieszkaniu ma jakieś znaczenie?

Powrót