Mieszkanie, spadek - pytanie

• Autor wątku Autor wątku horacjo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

horacjo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,
Mam taki problem. Chciałbym o coś zapytać.
Przez wiele lat mieszkałem ze swoją matką w mieszkaniu
własnościowym. Matka zmarła zostawiając mi je w spadku.
Czy jeśli chodzi o nieruchomości także muszę podatek od spadku?
Czy isnieje jakieś przedawnienie?
Mieszkanie warte jest 54 tys. Czy ktoś może orientuje się
jakiej kwoty mogę się spodziewać?
Przepaszam ale z tych sprawach jestem komplenie zielony
a szukając w necie pogubiłem się w tych wszystkich paragrafach:(
Będę ogromnie wdzięczny za pomoc.
Z góry bardzo, bardzo dziękuję.

Pozdrawiam

Rozumiem, że nie było testamentu i sam jeden jesteś uprawniony do spadku.
Wtedy należy zgłosić sprawę do sądu o postanowienie nabycia spadku.
WAŻNE!!! Pamiętaj, że dziedziczy się też długi - warto wiedzieć czy mama ich nie miała.
Zgłoszenie o nabycie spadku do 6 miesięcy od dnia zgonu skutkuje tym,że spadek:
a) możesz odrzucić w całości
b) przyjąć go wprost czyli w całości
c) przyjąć z dobrodziejstwem inwentarza.
czyli jest furtka wyjścia z sytuacji, a szczególnie gdy są długi.
Zgłoszenie sprawy do sądu powyżej 6 miesięcy skutkuje tym, że przyjmujesz spadek wprost czyli w całości nawet z długami, które mogą być większe niż wartość spadku i nie masz żadnej furtki wyjścia.
Orzeczenia sadu są ostateczne i nie można będzie ich zmienić!
I dalej:
Od 1 stycznia 2007 r. spadki i darowizny przekazywane w ramach najbliższej rodziny (tzn. małżonka, rodziców, dziadków, dzieci, wnuków, pasierbów, ojczyma, macochy i rodzeństwa) są zwolnione od podatku. W całości. Nawet więc od bardzo wysokiej darowizny, choćby idącej w miliony złotych czy spadku o olbrzymiej wartości (np. pałacu czy dzieł sztuki), nie trzeba już płacić podatku. Ani złotówki.
Aby nie zapłacić podatku od spadku lub darowizny:
- darowizny i spadki przekraczające 9637 zł (od jednej osoby w ciągu pięciu lat), trzeba w terminie miesiąca zgłosić "właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego", czyli naczelnikowi urzędu, w którym się rozliczasz z podatków. Przy spadku - termin na zawiadomienie naczelnika liczy się od dnia uprawomocnienia się orzeczenia sądu stwierdzającego nabycie spadku.
- darowizny pieniężne trzeba przekazywać obdarowanemu na konto bankowe lub przekazem pocztowym.

To ważne, jeśli te nie zostaną spełnione, darowizna będzie opodatkowana na dotychczasowych zasadach. Opodatkowane pozostają też, niestety, spadki i darowizny od synowej, zięcia, teścia i teściowej, a także od dalszej rodziny i osób niespokrewnionych. Podatek płaci się tu według specjalnej skali (patrz ramka!), a jego wysokość zależy od stopnia pokrewieństwa łączącego spadkobiercę ze spadkodawcą i obdarowanego z darczyńcą.
Pamiętaj - ważne jest dotrzymanie tych terminów.
Tyle co wiem na ten temat. To są tylko moje sugestie a nie porada prawna.

Powrót