A
alpha123
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 7
Witam szanownych forumowiczów. Chcialbym zapytać o rozwiazanie nieco dziwnej sytuacji. Planuje na wiosne wyjazd na stale do Niemiec, ale borykam sie z problemem ktorego nie potrafie w zadne sposob rozwiazac, mimo iz przesiedzialem juz przy tym tydzien czasu. Chcialbym wyjechac i wszystko pozalatwiac, troszke podszkolic jezyk i pozniej zaczac szukac pracy. Niestety zeby cokolwiek zalatwic trzeba miec zameldowanie, a mieszkania nikt mi nie wynajmnie jesli nie mam stalego dochodu (a moze sie myle?). Chcialbym ubiegac sie nastepnie (na czas jak bede bezrobotny) o dodatek mieszkaniowy Wohngeld i Arbeitlosengeld II. Zeby jednak z czymkolwiek zaczac to trzeba miec ten meldunek, oczywistym jest ze aby miec prace takze, bo inaczej pracy sie rowniez nie dostanie. Kolo sie tutaj zamyka. Od razu mowie ze nie mam u kogo przenocowac ani sie zatrzymac. Nie mam pojecia jak przeskoczyc ten problem. Moj niemiecki tez jest raczej na poziomie podstawowym. (Przez lata sie go nie uzywalo to i wiekszosc slow wyparowalo) Niemniej jakis krotki kurs i dojdzie sie do wprawy. Bylbym niezmiernie wdzieczny za podpowiedz jak rozwiazac ta sprawe z mieszkaniem.
Pozdrawiam
Pozdrawiam