mieszkanie w spadku a długi wobec wspólnoty mieszkniowej

• Autor wątku Autor wątku mowgli64
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mowgli64

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, w grudniu ub. roku tragicznie zmarła moja matka ( ojciec kilka lat wcześniej).Mi ,mojej siostrze i naszemu siostrzeńcowi pozostało po rodzicach mieszkanie własnościowe w bloku Wspólnoty mieszkaniowej. Ja ponad 20-lat temu wymeldowałem z tego mieszkania.W lokalu po rodzicach mieszkają zameldowani :siostra i siostrzeniec .Po śmierci matki zapowiedziałem im, by ponieważ mieszkają tutaj sami opłacali czynsz Wspólnocie,bo ja tego nie będę robił z uwagi na to,że nie kozrystam z tego lokalu. W lutym złozyłem w sądzie wniosek o nabycie przez nas spadku -rozprawę wyznaczono na 20 listopada br. Dowiedziałem się,że siostra i siostrzeniec od kwietnia nie opłacali czynszu Wspólnocie.Niedawno dostałe pismo ze wspólnoty wzywające mnie ,siostrę i siostrzeńca do uregulowania zaległości za czynsz .Mam pytanie :

1/ czy wspólnota może żądać ode mnie spłaty długów za czynsz - nie ma jeszcze wydanego postanowienia sądu o nabyciu spadku ?
2/ czy wspólnota nie powinna sie zwrócic w pierwszej kolejności do obecnych użytkowników (siostra i siostrzeniec) to oni korzystali z lokalu prze cały czas ?
3/ nie zależy mi na mojej części, i by ni popaść w długi pozbyłbym sie swojego kawałka czy moge to zrobić zaraz po nabyciu prawa do spadku zrzekając się na rzecz np. siostrzeńca czy siostry, czy oni musza wyrazić na to zgodę ?

pozdrawiam

pozdrawiam.

1) Nie czynsz, ale opłaty na część wspólną, skoro mieszkanie jest prywatne. Jeszcze nie może.
2) Może się zwracać do wszystkich spadkobierców.
3) Jeśli tak, proszę złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku - w ogóle nie nabywając spadku. Można też złożyć oświadczenie o nabyciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza - wtedy odpowiada się za długi do wartości spadku.

Powrót