mieszkanie w spadku na sprzedaż

• Autor wątku Autor wątku mowgli
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mowgli

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam, proszę o poradę: po rodzicach zostało mieszkanie własnościowe-księga wieczysta w bloku mieszkalnym.Jest nas 3-spadkobierców.Ja,siostra i siostrzeniec po zmarłej drugiej siostrze - podział po 1/3. Po sądowym orzeczeniu o nabyciu spadku zamierzamy sprzedać to mieszkanie dzieląc otrzymane pieniadze na 3-równe częsci .

Mam pytanie jak to zrobić najkorzystniej, najmniejszym kosztem i czasem:

1/ wariant 2-spadkobierców zrzeka się na korzyść tego 3-go- oczywiście u notariusza .Ten 3-ci sprzedaje dom - koszty (jakie ?) rozkładane są solidarnie na całą trójkę i dzieli się z pozostałymi.

2/ wariant spadkobiercy nie zrzekają sie ale,sprzedają mieszkanie jednemu nabywcy -nie wiem jak z formalnościami u notariusza ,oplaty , Urząd Skarbowy itd.

3/ wariant - nie wiem czy jest jakiś inny

z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Wydaje mi się, że najkorzystniejszy jest wariant drugi. O opłatach znaleźć można dużo na naszym forum. Zobaczmymy jakie będą opinie pozostałych użytkowników.

Jesli jestescie wpisani Panstwo do KW to nie bedzie problemu ze sporzadzeniem aktu notarialnego. Wasza sytuacja prawna przypomina wspolwlasnosc, wiec cala Trojca bedzie widniec na umowie sprzedazy.
Wariant drugi jest najsensowniejszy i chyba najtanszy.

Powrót