M
mowgli
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 14
Witam, proszę o poradę: po rodzicach zostało mieszkanie własnościowe-księga wieczysta w bloku mieszkalnym.Jest nas 3-spadkobierców.Ja,siostra i siostrzeniec po zmarłej drugiej siostrze - podział po 1/3. Po sądowym orzeczeniu o nabyciu spadku zamierzamy sprzedać to mieszkanie dzieląc otrzymane pieniadze na 3-równe częsci .
Mam pytanie jak to zrobić najkorzystniej, najmniejszym kosztem i czasem:
1/ wariant 2-spadkobierców zrzeka się na korzyść tego 3-go- oczywiście u notariusza .Ten 3-ci sprzedaje dom - koszty (jakie ?) rozkładane są solidarnie na całą trójkę i dzieli się z pozostałymi.
2/ wariant spadkobiercy nie zrzekają sie ale,sprzedają mieszkanie jednemu nabywcy -nie wiem jak z formalnościami u notariusza ,oplaty , Urząd Skarbowy itd.
3/ wariant - nie wiem czy jest jakiś inny
z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Mam pytanie jak to zrobić najkorzystniej, najmniejszym kosztem i czasem:
1/ wariant 2-spadkobierców zrzeka się na korzyść tego 3-go- oczywiście u notariusza .Ten 3-ci sprzedaje dom - koszty (jakie ?) rozkładane są solidarnie na całą trójkę i dzieli się z pozostałymi.
2/ wariant spadkobiercy nie zrzekają sie ale,sprzedają mieszkanie jednemu nabywcy -nie wiem jak z formalnościami u notariusza ,oplaty , Urząd Skarbowy itd.
3/ wariant - nie wiem czy jest jakiś inny
z góry dziękuję za wszelkie sugestie.