mieszkanie w spadku

• Autor wątku Autor wątku jagusia123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jagusia123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam

Proszę o poradę w następującej sprawie:

Mama jest jedynym właścicielem mieszkania w którym ja jestem zameldowana i jako jej córka odziedziczę po niej mieszkanie.
A co z moim mężem- czy jako mąż również dziedziczy po mojej mamie? bo zastanawiam się co bedzie w sytuacji gdy ja umrę pierwsza a mama druga- czy mój mąż dziedziczy po teściowej automatycznie czy tez lepiej np napisac testament?

A może ustanowić wspołwłasność mieszkania na mnie i mamę? wtedy mąż odziedziczy po mnie jako żonie

Które rozwiązanie będzie najlepsze?
Dzięki

1. Mąż nie dziedziczy po teściowej.
2. Jeżeli pani umrze pierwsza, to pani wcale nie odziedziczy po mamie, tylko inni spadkobiercy, np. jej rodzeństwo.
3. Współwłasność nie rozwiąże problemu, bo wówczas mąż odziedziczy i tak tylko pani część.

Rozumiem, że celem jest, aby mąż odziedziczył mieszkanie po pani mamie, nawet jeżeli pani umrze wcześniej. Problem ten chyba rozwiązuje testament z tzw. podstawieniem - tzn. pani mama powołuje panią jako spadkobiercę, a na wypadek gdyby pani nie mogła dziedziczyć (np. z powodu niedożycia do otwarcia spadku), wówczas dziedziczyłby pani mąż.

Dziękuję za odpowiedz

Jednakże nie rozumiem pkt nr 2- myślałam ze dzieci dziedziczą po rodzicach wiec dlaczego ja nie odziedziczę po mamie tylko jej rodzeństwo?

Do warunkiem dziedziczenia przez panią po mamie jest przeżycie mamy przez panią (pomijam w tym momencie pani dzieci).

Moze wyjasnijmy ze jesli Pani nie przezyje mamy to do dziedziczenia Pani udzialu dojda Pani dzieci (wnuki spadkodawcy).
Dziedziczyc moga tylko krewni spadkodawcy i przysposobieni (adoptowani).

Art. 927. § 1. Nie może być spadkobiercą osoba fizyczna, która nie żyje w chwili otwarcia spadku, ani osoba prawna, która w tym czasie nie istnieje.

Art. 931. § 1. W pierwszej kolejności powołane są z ustawy do spadku dzieci spadkodawcy oraz jego małżonek; dziedziczą oni w częściach równych. Jednakże część przypadająca małżonkowi nie może być mniejsza niż jedna czwarta całości spadku.
§ 2. Jeżeli dziecko spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada jego dzieciom w częściach równych. Przepis ten stosuje się odpowiednio do dalszych zstępnych.

Oczywiscie mozna powolac meza w testamencie, z tym ze Pani rodzenstwu przyslugiwac bedzie roszczenie o zachowek wobec meza.
Innym wyjsciem jest zawarcie umowy dozywocia z mezem.

Powrót