Mieszkanie Włanościowe a Spółdzielcze?

• Autor wątku Autor wątku atio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

atio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Bardzo proszę o pomoc!
Sytuacja ma się następująco : W spadku po mojej Mamie dostałem mieszkanie Własnościowe-Spółdzielcze ,a sam jestem właścicicielem mieszkania spółdzielczego .i pierwsze pytanie czy mogę posiadać takie mieszkanie i takie ,czy np. własnościowe musze przepisać na córke?
Druga kwestia jest taka iż muszę zapłacić podatek od spadku gdyż Mama zmarła przed majem 2006,i tu kolejna kwestie rok temu robiłem wycene tego mieszkania i firma która się tym zajmowała wyceniła je na 60 tys zł natomiast Pani w Urzędzie Skarbowym stwierdziła że mam liczyć wartość w następujący sposób tj 3500zł/metr kwadr.
A wtedy wartośc wzrasta do 90tys zł!!!!!!
Dodam że mieszkanie jest położone w Krakowie i ma 25,5 metr.kwadr.
Prosiłbym też jesli ktoś mi jest w stanie pomóc o jakieś umocowania prawne w tej kwesti
Ostatnie pytanie czy US może mi rozłożyć podatek od spadku na raty?
i co w sytuacji gdy niebęde w stanie uiścić podatku?
Proszę o pomoc !!!
Zrozpaczony

:(

jezeli jest pan zajmuje mieszkanie spoldzielcze lokatorskie, to spoldzielnia ma prawo panu wymowic mieszkanie jezeli sie pan zamelduje w tym dziedziczonym, jezeli obydwa sa spoldzieczle wlasnosciowe to nie widze problemu zeby pan je obydwa posiadal.

niech w akcie notarialnym i wyroku sadu bedzie ze wszystko do remontu, sanitarne stolarka okienno drzwiowa itd, jezeli urzad wezwie bo sie nie zgodzi to prosze zrobic zdjecia, jednak cena nie moze byc za niska nawet mieszkania do kapitalki

Dziękuje bardzo za odpowiedz.Jedno mieszkanie jest spółdzielcze lokatorskie.wieć rozumiem jesli niezamelduje sie w tym spółdzielczym własnościowym to moge posiadać oba?
I czy jeśli będe sam chciał dokonać wyceny dla Urzedu Skarbowego to może to wykonać każdy reczoznawca?czy musi to być firma z jakimiś specjalnymi kwalifikacjami?i czy wycena z przed roku bedzie wazna dla US i czy moge im taką wycena przedstawić zamiast robić nową?
BŁAGAM O SZYBKĄ ODPOWIEDZ BO SPRAWA JEST PILNA!

Urzad zawsze sam robi swoja wycene szkoda kasy - nic ci nie da wyceny rzeczoznawcy, jak wezwie do wyjasnien to niech pan zrobi zdjecia mieszkania i stara sie to obrazowo i opisowo uzasadnic - wszystko sie sypie i wali itd itp. Sa widelki ponizej ktorych nie zejdzie urzad.

Powrót