mieszkanie własnościowe, a papiery

• Autor wątku Autor wątku jibboom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jibboom

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
cześć mam pytanie - przejąłem mieszkanie w spadku po zmarłej osobie ponieważ mam nikłe informacje w tej sprawie czy mogę prosić o krótkie info jakie papiery należy mieć przy sobie by być formalnym właścicielem ...

Co znaczy "przejąłem mieszkanie" , że jest Pan jedynym spadkobiercą?
--
dementii

chodzi o dziedziczenie i nie jestem jedyną osobą jest jeszcze mój brat wspólnie przejeliśmy mieszkanie jestem tylko ciekaw jakie dokładnie papiery mi się nalezą gdyż nie mam pojęcia o tych sprawach ;?

udać się z bratem do notariusza, który sporządzi akt poświadczenia dziedziczenia i na jego podstawie możecie się wpisać do księgi wieczystej jeśli takowa istnieje dla lokalu.

Albo taniej, można udać się do sądu i uzyskać to samo ale dłużej to będzie trwało.
Odnośnie dokumentów, to akt zgonu i wasze akty urodzenia.
--
dementii

no dobra ale czy warto mieć jakiś dokument świadczący o posiadaniu własności bo w sumie mamy w planach sprzedaż tego mieszkania, prędzej czy później będzie należało pochwalić się dowodami o własności, ale może to tez u notariusza ?

moja odpowiedź wyżej, wyczerpuje kolejne Pańskie pytanie.
--
dementii

czyli zgadza się dzięki bardzo

mam dodatkowo pytanie coś słyszałem że po przejęciu mieszkania po zmarłej osobie płaci się większy podatek przy opcji sprzedaży czy to możliwe ?

drugie pytanie nasze mieszkanie jest zadłużone czy będzie z tym problem przy sprzedaży czy koniecznie trzeba najpierw spłacić sług czy może idzie się ładnie dogadać na spłatę w ramach kosztów przez pośrednika ?

dziękuję bardzo za podpowiedź :))

Powrót