Mieszkanie własnościowe - czynsz

• Autor wątku Autor wątku admm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A

admm

Użytkownik
Odpowiedzi
56
Dzień dobry. Czy zawsze trzeba płacić czynsz na metry kwadratowe? Jak mam mieszkanie własnościowe to rozumiem że za wodę, śmieci, jakiś fundusz remontowy trzeba płacić ale za metry bieżące mieszkania? Przecież to jest moje mieszkanie to muszę jeszcze płacić czynsz jak za mieszkanie które się wynajmuje?

Jeśli posiadasz:
1. spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu mieszkalnego to płacisz czynsz spółdzielni,
2. "pełną" własność - płacisz zarządcy nieruchomości (wspólnota/spółdzielnia/inny) jedynie opłaty eksploatacyjne (woda, winda, co)

Jak masz własność, lub własnościowe spółdzielcze prawo do lokalu to NIE PŁACISZ CZYNSZU. Czynsz płacimy za używanie rzeczy cudzej. Skoro rzecz jest twoja to czynsz powinieneś płacić sam sobie. To co płacisz zarządcy nieruchomości (spółdzielnia, ADM, ZGM czy jak go zwał) to wyłącznie koszty eksploatacyjne, opłaty za zarząd, zaliczki i opłaty za media, podatki, opłaty za sprzątanie itp. Wszystko jest wyszczególnione w naliczeniu opłat, które zarządca jest obowiązany przedstawić.

No to dalej nie wiem bo są dwie sprzeczne informacje. Ślimak napisał "spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu mieszkalnego to płacisz czynsz spółdzielni" a adamaszek "Jak masz własność, lub własnościowe spółdzielcze prawo do lokalu to NIE PŁACISZ CZYNSZU". Jak to jest w końcu?

Nie ma tu nikogo kto się na tym zna? Przed wykupieniem mieszkania płaciliśmy tyle samo a nawet mniej bo wszystko do góry poszło. Też był fundusz remont., też śmieci też woda i do tego czynsz. Ktoś mi powiedział że jak ma się własnościowe to tylko podatek gruntowy się płaci a nie czynsz. No i wiadomo że za wodę, śmieci, remonty też trzeba płacić nie ma nic za darmo. Jaka forma własności jest najlepsza (najtańsza w utrzymaniu)?

czy na zestawieniu opłat ze spółdzielni jest pozycja czynsz?

może domek - sam będzie Pan sprzątał, remontował, kosił trawę odśnieżał itp. nie będzie wynagrodzenia dla administratora

Ale z Pani ekspert. Bardzo wyczerpująca wypowiedź. Wcześniej już napisałem, że rozumiem płacić za remonty, śmieci, wodę itp. Ale czynsz? I w sumie płacimy tyle samo jak ktoś kto nie jest we wspólnocie. A skoro to moja własność to logiczne chyba się wydaje, że czynszu jak za wynajem się nie powinno płacić. Tak proszę Pani. Jest wyszczególnione opłata za czynsz w tym fundusz remontowy xxxxx zł.

Z pozycji "czynsz, w tym" odejmij wszystkie pozycje dotyczące zarządu, eksploatacji i utrzymania nieruchomości oraz wszystkie opłaty i zaliczki na media. Powinno zostać 0 (słownie: zero). To, że na wydrukach od zarządcy napisano "czynsz" nie ma znaczenia, gdyż jest to nazwa zwyczajowa, zrozumiała dla wszystkich, choć nie mająca nic wspólnego z kodeksowym pojęciem tego słowa. A ponadto:

admm napisał:
Jak mam mieszkanie własnościowe ...

Będąc właścicielem spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu (skrótowo "własnościowe") nie jesteś członkiem wspólnoty. Co i tak nie zmienia sprawy w zakresie tego, że czynszu nie płacisz.

Nie spółdzielnia tylko wspólnota!

Nazwa "czynsz" nie ma znaczenia. Płaci się opłaty związane z utrzymaniem nieruchomości wspólnej (również klatek schodowych, wejścia, dachów, często chodnika który należy do nieruchomości wspólnej, koszty dozorcy, sprzątania), związane z użyciem mediów (jeżeli są rozliczane w ten sposób a nie indywidualnie) etc.

To, że wszystkie opłaty zbiorczo nazwane są "czynszem" to nie ma znaczenia.

Rozumiem, że spodziewał się Pan odpowiedzi "nie musi Pan nic płacić" i brak tej odpowiedzi powoduje te nerwy?

Mieszkanie w bloku to nie jest bryła oderwana od całego otoczenia. Chce Pan się ze wszystkiego sam rozliczać - to trzeba zbudować dom przy gminnej ulicy. Ale stawiam zakład, że utrzymanie nie będzie tańsze...

Jesteś expertem czy złośliwym studentem jakimś? Pewnie to 2 bo profesjonalista tak by nie odpisał. I przeczytaj sobie co napisałem i nie pisz głupot. Mogę Cię gdzieś zgłosić żeby usunęli twoją złośliwą odpowiedź?

Po kostkach możecie się kopać na PW.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót