Mieszkanie z councilu

• Autor wątku Autor wątku Bizonus.2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bizonus.2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Jak można ubiegać się o mieszkanie z councilu?Komu są one przyznawane i jakie warunki trzeba spełniać aby je otrzymać?Dodam że wraz z żoną spodziewamy się dziecka i aktualnie mieszkamy w wynajętym pokoju.Z góry dziękuję za odpowiedż.

Kazdy council ma swoje warunki jednak najczestsze wymogi sa:
Mieszkac i pracowac w UK nieprzerwalnie 12 miesiecy czyli miec status rezydenta, miec trudne warunki mieszkaniowe, zbyt niskie dochody aby moc wynajmowac samodzielne mieszkanie, nie mozna posiadac nieruchomosci na wlasnosc biorac pod uwage rowniez inne kraje niz Uk. Aplikacje o takie mieszkanie skladasz w councilu , pod ktorym obecnie mieszkasz.

Zaznaczam, ze okres oczekiwania na takie mieszkanie jest dosc dlugi i rowniez zalezy od tego ile otrzymasz od nich punktow oraz jaka maja liste oczekujacych.

Wiem, ze mozna ubiegac sie o mieszkania do remontu, czy okres oczekiwania jest krotszy??
Council ponoc zwraca koszty remontu ale czy tylko zakup materialow czy tzw. robocizne rowniez?? Czy jest jakas kwota do ktorej zwracaja??
Co najlepiej napisac/ umotywowac w aplikacji zeby takie mieszkanie dostac w miare szybko?? Czy ma sens opisywanie dokladnie jakiego mieszkania sie oczekuje czy po prostu rodzinie przydzielaja pierwsze lepsze?? Czy w takich mieszkaniach sa podstawowe sprzety jak lodowka, pralka, wanna etc?? Jak wygada mieszkanie do remontu czy to kompletna ruina czy tylko powierzchowny remont jak np. odmalowanie scian, zrobienie po swojemu??

Skladalismy o mieszkanie councilowskie wniosek jakies 3 lata temu do tej pory nie interesowalam sie tym za bardzo ale w tej chwili wiele sie zmienilo i chcialabym uaktualnic swoja aplikacje stad moje pytania.
Dziekuje

Czesc mam pytanie.starałem sie z zona o mieszkanie,no ale niestety roztalismy sie ja byłem wnioskodawcą.i czy moge zmienic palikacje o mieszkanie tylko na siebie, czy poprostu musze złożyc nowy wniosek?

Ostatnia edycja:
tristan74 napisał:
Czesc mam pytanie.starałem sie z zona o mieszkanie,no ale niestety roztalismy sie ja byłem wnioskodawcą.i czy moge zmienic palikacje o mieszkanie tylko na siebie, czy poprostu musze złożyc nowy wniosek?
jako osoba samotna mozesz zapomniec o mieszkaniu.

Jesli jestes zarejestrowany w council to wg. prawa musisz w kazdym roku potwierdzac swoja aplikacje. Kazdy council wysyla raz w roku pismo czy dalej chcesz byc zarejestrowany a Ty musisz w ciag 2-tyg. potwierdzic. Jesli nie potwierdzisz to skreslaja Cie z listy. Kazdy z UE moze sie ubiegac o mieszkanie jesli spelnia warunki. Oczekiwanie na mieszkanie w zaleznosci od regionu moze byc rozne. Zalezne jest tez od bandu, ktory Ci przyznaja. Mieszkania z councilu czesto sa w takich dzielnicach, ze lepiej to ogladac na filmie. Ja czekam na mieszkanie juz 6 lat. Mam rodzine i jestesmy po 50-tce. Jako osoba samotna twoje szanse na otrzymanie mieszkania wzrosna przed emerytura. Anglicy w tym kraju czekaja po 10 lat. A mam znojomego, ktory z bandem D czeka juz 12 lat.

Ostatnia edycja:
Powrót