Mieszkanie z hipoteką a rozwód

• Autor wątku Autor wątku torch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

torch

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie

Wiem, że podobne wątki znalazły się na forum, ale każda sprawa wydaje się być nieco inna, dlatego postanowiłem napisać.

Otóż nie wiem co stanie się z mieszkaniem po rozwodzie. Mimo, że nie chcę rozowodu i nie wynika on z powodu mojej winy (jest to po prostu decyzja mojej żony podyktowana chęcią zmiany życia) sąd może dać rozwód. Pojawi się wtedy problem naszego mieszkania. Mieszkanie jest wspólne (w akcie notarialnym są nazwiska żony i moje), jest spółdzielcze własnościowe. Mamy wspólnotę majątkową. Mieszkanie było kupione na kredyt, więc jest obciążone hipoteką. Spłacona jest niewielka część (od zakupu upłynął niecały rok). Co stanie się po rozwodzie, gdy żadne z nas nie będzie chciało się z niego wyprowadzić? Co z dalszą spłatą wspólnego kredytu? I gdybym jednak zdecydowałbym się wyprowadzić, to czy mam prawo do jakiejś rekompensaty lub w zrzeknięcia się swojej własności w zamian za połowę wrtości mieszkania? Jaśli tak to na jakich zasadach? Proszę o poradę.

Jak tego nie uzgodnicie - to będzie musiał zrobić to za Was - sąd. :wow: Jeśli kredyt był wspólny - no to trzeba będzie go dalej spłacić do końca - zobowiązani jesteście solidarnie.

Powrót