mieszkanie za opiekę

• Autor wątku Autor wątku Agnieszka 1972
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agnieszka 1972

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam! moja babcia przepisała mieszkanie na moją kuzynkę w zamian za opiekę.Kuzynka wówczas wykupiła je wpłacając 12000 zł.Teraz z opieki się nie wywiązuje.Babcia chciałaby wszystko zmienić i przepisać mieszkanie na mnie swoją drugą wnuczkę,również za opiekę.Czy można to jeszcze wszystko zmienić?

O ile darowizną można odwołać o tyle umowę dożywocia raczej nie (jeśli z taką mamy do czynienia)
Umowę dożywocia można zamienić jedynie na dożywotnia rentę.

Czy dobrze rozumiem, że w umowa polegała na tym, że kuzynka w zamian za przekazanie mieszkania i wpłatę 12 000 złotych zobowiązała się do dożywotniej opieki nad babcią?
W zasadzie jest to umowa dożywocia, którą sąd może rozwiązać w wyjątkowych sytuacjach. Łatwiej byłoby w tej sytuacji domagać się zasądzenia renty.

Babcia jest w podeszłym wieku i nie pamięta dokładnie co podpisywała,a kuzynka nie ma zamiaru udostępniać dokumentów.Widzę,że teraz ma potężny problem.Zastanawiam się nad tym jak uzyskać informację co i kiedy podpisała.Mówi o sprawie spadkowej w sądzie,a póżniej o notariuszu.Kwota 12000 zł była opłatą za wykup mieszkania,którą poniosła kuzynka.

Powrót