Mieszkanie

• Autor wątku Autor wątku Fuzzym
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fuzzym

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam Państwa chciałem spytać o pro radę
Mieszkałem z dziewczyną z jednym mieszkaniu i rozstaliśmy się ona znalazła sobie swoje mieszkanie i przez 3 miesiące płaciła za poł bo tak jest w umowie pomimo że mieszka gdzie indziej.
Ja od roku jestem na JC , ale robię praktyki i zaczynam za miesiąc kurs niemieckiego aby od października zacząć ausbidlung. Nie mogę znaleźć niestety mieszkania gdy każdy słyszy JC odkłada słuchawkę, podobnie z pokojami.
Pomyślałem że może warto wycofać wypowiedzenie mieszkania (zostało 3 tygodnie) i wziąć kogoś na pokój, ale problem w tym że ta osoba będzie na równi ze mną hauptmieter.
Chciałem spytać czy mogę jakoś umowę spisać że dzielmy sie kosztami etc ?
Czy ta soba może stwierdzić chce mieć dostęp do drugiego pokoju ? Robić jakieś problemy ?
Jak to wygląda ?
Dziękuje
Pozdrawiam

Po pierwsze na "wycofanie wypowiedzenia" musi sie najpierw zgodzic wlasciciel mieszkania/spoldzielnia, a nie jest do tego zobowiazany/-a, bo moze powiedziec, ze raz zlozone wypowiedzenie obowiazuje i mieszkanie jest zaklepane juz przez nastepnego lokatora.
Potem wlasciciel mieszkania musi sie zgodzic na przyjecie nowego lokatora.

W umowie oczywiscie mozna spisac wszystkie szczegoly, m.in. ze kazdy ma wlasny pokoj

Powrót