Mieszkanie

• Autor wątku Autor wątku Thugchild
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Thugchild

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
Mój mąż pracuje w Niemczech w okolicach Frankfurtu na umowę o pracę z polskiej firmy od sierpnia 2015.
Od czerwca będzie pracować w firmie niemieckiej na umowę o pracę (rozważa pracę "na gewerbe" pod tą samą niemiecką firmą).
Ja nie pracuję, mieszkam w Polsce z 4letnią córką, we wrześniu urodzi się nam drugie dziecko.
Moje pytanie brzmi:
Czy mąż może się ubiegać o mieszkanie dla nas wszystkich mimo że tylko on ma tam meldunek tymczasowy?
Mam na myśli mieszkanie od miasta/socjalne/komunalne?
Nie znam warunków w Niemczech, wynajem jest zbyt drogie dlatego szukamy innej opcji.
Siostra dostała takie mieszkanie w Austrii, płaci ok. 300€, czy na coś "analogicznego" możemy liczyć w Niemczech?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomocne informacje.

W niemczech nie ma mieszkan komunalnych , ani socjalnych.Tym bardziej dla osob pracujacych.Bierze sie ogloszenie i wynajmuje mieszkanie. meldunkow tymczasowych w niemczech tez nie ma .

Czyli jedynym wyjściem jest wynajem lub kredyt na mieszkanie??? :rolleyes:

Lepsza i pewniejszą opcją jeśli chodzi o wynajem mieszkania dla Pani męża jest praca na umowę, niż gewerba. Ale zanim coś wynajmnie, musi kilka miesiecy popracować na tej niemieckiej umowie. W moim przypadku były to 4 miesiące. Po tych 4 w spółdzielni otrzymałam ofertę mieszkania.
Niech mąz zapisze sie do spółdzaielni mieszkaniowej. Tam są mieszkania w przyzwoitych cenach. Tylko musi powiedzieć, że Pani wraz z dziećmi w najbliższym czasie dołączy do niego.

Dziękuję za odpowiedź, a jakie są to koszty mniej więcej?
Po 4 miesiącach otrzymała Pani ofertę mieszkania? To strasznie szybko, moja siostra czekała 2 lata, po tym czasie miała 3 mieszkania do wyboru.
Boję się, że z jednej pensji nie utrzymamy się jako 4 osobowa rodzina..:(

Tak myślałam, że to jedna z tych "ogrodniczych" wypowiedzi :)
A czy WBS można uzyskać na całą rodzinę jeśli część mieszka w Polsce?
Czy należy najpierw mimo wszystko wynająć, zameldować się i dopiero później się starać o to?
Martwią mnie te koszty

Rozapcp
Mieszkania musza spelniac normy wymagane przez instytucje wyplacajaca socjal.Nie wazne czy to jesz ze spoldzielni czy mieszkanie prywatne.W moim miescie NIE MA MIESZKAN SOCJALNYCH....miasto ponad 300 000 mieszkancow.

To ze nie ma w jakimś mieście to przecież nie znaczy że nie ma w całym kraju, trzeba było poprawnie sformułować wypowiedź, napisać w jakim nie ma i już by to inaczej wyglądało.

Aby dostac co kolwiek , rodzina musi mieszkac w DE.Jezeli maz pracuje,a dochody sa niskie mozna starac sie w Ratuszu o tzw.wohngeld (dodatek mieszkaniowy)

Elvi napisał:
W moim miescie NIE MA MIESZKAN SOCJALNYCH....miasto ponad 300 000 mieszkancow.
Nie znamNiemiec, ale ostatnio sporo sie czyta, że z mieszkaniami socjalnymi zrobił się problem, bo zajęli je "uchodźcy".

W moim miescie uchodzcy mieszkaja w pieknym kilku budynkowym Hotelu ...dodatkowo buduja dla nich nowe budynki z mieszkaniami.Moja byla sasiadka (niemka) od wielu lat jest na socialu.Znalazla sie w takiej sytuacji ze musiala opuscic dotychczasowe mieszkanie i szukac sobie na wlasna reke innego za ktore bedzie mogl zaplacic Jobcenter.Kiedys byly dostepne socjalne mieszkania a teraz kaza sobie szukac samemu ...
Jezeli nawet w jakis miastach sa dostepne socjalne mieszkania, nikt takowego nie dostanie jezeli jedno z malzonkow pracuje , a tym bardziej drugie mieszka poza granicami DE.

Powrót