Mikrofirma a konfo firmowe

• Autor wątku Autor wątku drzemik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drzemik

Stały bywalec
Odpowiedzi
5 285
Mam kilka pytań co do konta firmowego w mikrofirmie (jedno osobowa działalność).

1. Przelewy do ZUS powinienem robić z konta prywatnego czy firmowego?

2. Przelew do US na zaliczkę podatku PIT (36) powinienem robić z konta prywatnego czy firmowego?

3. Przelew do US podatku VAT powinienem robić z konta prywatnego czy firmowego?

4. Przelewy za zakupy firmowe (np. materiały biurowe czy komórkę) powinienem robić z konta prywatnego czy firmowego?

Pytam, bo w kilku miejscach napotkałem sprzeczne opinie...

Zasadniczo to odpowiedż na wszystkie pytania brzmi: jak chcesz.
Cały problem z DG jak również spółką cywilną ( tzn. nie jawną ) polega na tym, że nie mają osobowości prawnej. Tzn. Ty jesteś firmą a firma Tobą. Konskwencje są takie, że pewne sprawy trudno rozgraniczyć. Ta nieco kaleka konstrukcja prawna DG prowadzi do różnych dziwactw. Np: jeśli jest IKSIK s.c. z 2 wspólnikami i IKSIK s.c. ma samochód, to w dowodzie rej. jest wpisany jeden ze wspólników a drugi jako współwłaściciel - nie ma zaś słowa o IKSIK s.c. Co ciekawe firmy ubezpieczeniowe traktują taqki pojazd jako pojazd osoby prywatnej - honorując ewentualne zniżki.
Tak od siebie dodam: ja wszystkie należności wobez US i innych pijawek typu ZUS reguluję z konta firmowego. Jakoś lepiej śpię, gdy te miłe urzędy nie znają mojego konta prywatnego ( choć oczywiście mogą się dowiedzieć :) )

Ostatnia edycja:
Ja właśnie też płacę ZUS, PIT i VAT z firmowego - ale słyszałem, że PIT trzeba z prywatnego (co jest dla mnie bardzo dziwne).

Za to przelewy za zakupy to robię z konta prywatnego, bo nie mam opłaty za to.
A do faktury w dokumentacji załączam wydrukowane potwierdzenie tego przelewu.

Czy te zasady są gdzieś uregulowane (interpretacje MF lub jakieś ustawy/rozporządzenia) czy to zależy od interpretacji konkretnego US?

drzemik napisał:
czy to zależy od interpretacji konkretnego US?
Otóż to :) Pewnie tak samo jak z tematem: czy S.C. powinna na dokumentach ( fakturach zwłaszcza ), poza nazwą własną zamieszczać nazwiska wspólników. Ocean słów już w tym temacie przelano:)

Powrót