Mini Jobs z Arbeitlosegeld 1

• Autor wątku Autor wątku Malvit
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Malvit

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam znowu pojawiam sie na forum z problemem Arbeitsamtu. Nie znam sie za bardzo na Niemieckich przepisach, zawsze pracowałam na voll zeit. Zarejestrowałam sie w urzędzie mam prawo do zasiłku Arbeilosegeld1. Dziś rozmawiałam z pewnym pracodawcą, chce mnie zatrudnić na mini Jobs na okres sezonu około 60 dni (reszte chce wypłacić mi pod stołem) Teraz pytanie: co mam mówić w urzędzie ze pracuje mniej niz 15 godz tygodniowo, czy więcej niz 15 gofz? Nie wiem o co w tym chodzi. mini jobs jest dozwolony chyba przy zasiłku. Tymbardziej że nie szukam pracy stałej, idę do szpitala w listopadzie, więc nie zalezy mi na tym zeby wysyłać podania o pracę tam gdzie oni mi każa,więc jak beda mi wysyłać oferty to mogę odmówić? czy to ze mam mini prace wystarczy im do czasu operacji, i urzad nie bedzie mi szukał pracy? Niech mi ktoś podpowie jak to funkcjonuje:-)

To co mam im powiedzieć jak bedą mi oferty pracy wysyłać, skoro nie zatrudni mnie nikt na dwa miesiące czy ten mini job wystarczy mi zeby nie dawali mi ofert? Mogę mieć problemu jesli jednocześnie opłacam składki emerytalne i chorobowe w polsce od dwóch lat w kasie rolników? Moze to wyjsc , mogą żadać jakieś druki z polski kto pokrył moja operacje w kwietniu?

Powrót