MiniJob i IKK Classic (Niemcy)

• Autor wątku Autor wątku Opresed
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Opresed

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda ubezpieczenie w Niemczech ale po kolei.
Przyjechałem do Niemiec w marcu tego roku i od pierwszego kwietnia zacząłem prace na budowie. Była ona legalna z pełnym ubezpieczeniem itd. Byłem zameldowany w tym czasie. Po dwóch tygodniach zrezygnowałem. Po kolejnym tygodniu znalazłem prace jako opiekun osób starszych. Przemeldowałem się na inny adres i pracuje tutaj cały czas. Szefostwo wpadło na pomysł by mnie zarejestrować na MiniJob żeby praca była legalna. Gdy już byłem zarejestrowany na MiniJob zaczęły przychodzić pisma z IKK Classic, że jestem u nich dalej ubezpieczony i muszę zapłacić 900 Euro za zaległe miesiące. Dowiedziałem się że każdy zameldowany w Niemczech musi być ubezpieczony. Okey zapłace pomyślałem i przyszło mi teraz pismo o prośbę wysłania zdjęcia do karty europejskiej. Dodam że nigdzie nie byłem informowany że muszę się ubezpieczać ani przy meldowaniu ani przy podjęciu pracy. Chciałbym się z tego wycofać i ubezpieczyć się normalnie w Polsce.
Teraz moje pytania:
Czy opłacanie MiniJob nie zwalnia mnie z opłacania innego ubezpieczenia?
Jak mogę się wycofać z ubezpieczenia w Niemczech?
Może ktoś ma jakiś ciekawy pomysł?
Pozdrawiam
Mój pierwszy post, proszę o wyrozumiałość.

Po pierwsze, kazdy, kto mieszka na stale w Niemczech i jest tu zameldowany generalnie musi posiadac niemieckie ubezpieczenie, bez wzgledu na to czy pracuje, czy nie. To ze nikt cie o tym nie poinformowal, nie zwalnia cie z tego obowiazku, bo juz starozytni Rzymianie mieli maksyme prawnicza "nieznajomosc prawa szkodzi".

Praca na Minijob, to praca dodatkowa z zalozenia, a nie praca glowna, dlatego nie podlega odprowadzaniu skladek zdrowotnych przez pracodawce (gdzie pracodawca placi polowe skladki, a pracobioraca druga polowe). Twoje szefostwo dlatego "wpadlo na ten pomysl", zeby zaoszczedzic koniecznosc oplacania tobie polowy skladki na ubezpieczenie chorobowe.

IKK Classic przyslalo ci zadanie uiszczenia zaleglych skladek, bo bo zwolnieniu sie z umowy na etacie oni wychodza z zalozenia, ze chcesz byc u nich ubezpieczony "dobrowolnie" placac samemu cala skladke .

Dopoki jestes zameldowany w Niemczech i tu pracujesz, nie mozesz sie z niczego "wycofac", zeby "ubezpieczyc sie w Polsce", bo w Polsce nie mozesz sie ubezpieczyc legalnie pracujac w Niemczech, tak by spelniac niemieckie kryteria.

A wiec nie owijajmy w bawelne, bo ty na 99% pracujesz tylko pare godzin oficjalnie na minijob, a reszte na czarno. Albo niech cie zatrudnia normalnie na etat, albo plac skladki z wlasnej kieszeni w calosci. Innego wyjscia nie ma

Szefostwo nie wpadło na ten pomysł żeby nie płacić składek tylko żebym był legalnie, a o sprawach ubezpieczeń i składek nie mają zielonego pojęcia.
Oni się cieszą że płace sam to całe IKK. Dlatego szukam sposobu na rozwiązanie umowy z IKK. A jeżeli złożył bym w IKK wypowiedzenie które trwa 2 miesiące i po tych dwóch miesiącach okazał IKK, że mam ubezpieczenie z Polski (NFZ prywatnie wraz z kartą europejską) to odstąpili by od dalszego ubezpieczenia? Słyszałem że przedstawiając ubezpieczenie z innego kraju Uni Europejskiej także jest ważne w kraju przebywania na terenie Uni.

Tak, ale tylko na pobyty turystyczne, co jest bardzo wyraznie napisane na stronie NFZ, a ty nie przebywasz tutaj turystycznie tylko zarobkowo. Kto tu pracuje, musi sie tu ubezpieczyc. I dlatego wypowiedziec umowy z IKK nie mozesz, chyba ze sie wymeldujesz na wyjazd staly do Polski, ale zalegle skladki i tak zaplacisz

Nie, jako hobby :rolleyes:. Myslisz, ze niemieckiej instytucje to durnie sa? Kto sie tu utrzyma z 450 euro miesiecznie, jak tzw. socjal to prawie 400 euro plus oplata czynszu przez panstwo. Przeciez tu slepy widzi, ze ty na czarno pracujesz wieksza czesc czasu

Czy ty nie rozumiesz, ze kazdy, kto ma stale miejsce zamieszkania w Niemczech, musi miec niemieckie ubezpieczenie? (Oprocz emerytow i studentow, wobec ktorych sa troche inne przepisy)

Witam serdecznie,
przepracowalem w Niemczech 2 msce na minijob i ktos polecil mi bym zapisal sie do ikk. Krotko przed tym przyszlo mi pismo z Berlina o moim numerze socialversicherung.
Niestety wrocilem do Polski.
Chcialbym rozliczyc sie w pelni z krajem niemieckim. Bardzo prosze o porade jak moge to zrobic zeby nic nie placic. Dodam,zepoki co jestem jeszcze tam zameldowany bo mam zarejestrowany tam jeszcze samochod. Bardzo dziekuje za pomocl

Marcintek
Musisz zgłosić u ubezpieczyciela z rezygnacji z ubezpieczenia z powodu wyjazdu do Polski i wymeldowanie z Niemiec.
Powodzenia

Powrót