Minimalny dochód a stypednium socjalne

• Autor wątku Autor wątku Kamila19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamila19

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam
Od października 2016 roku idę na studia doktoranckie. W związku z faktem, iż we wrześniu kończę 26 lat, mogę samodzielnie ubiegać się o stypendium (nie wykazując dochodów rodziców). Z tego co mi wiadomo w takiej sytuacji powinnam wykazać swój dochód za rok 2015. Problem w tym, że miałam go bardzo mało, jednak nie jest to 0 zł. Jak wygląda to z prawnego punktu widzenia? Czy istnieje jakiś minimalny dochód uprawniający o ubieganie się o stypendium socjalne na doktoracie? Pozdrawiam :)

a co mowi na ten temat regulamin przyznawania takich stypendiów u ciebie na uczleni? tam jest wszytsko napisane.

Na stronie mojej uczelni znajduje się regulamin nieaktualny...Jakby tego było mało pani z dziekanatu nic nie wie, bądź udaje,że nie wie.

Nie ma minimalnego dochodu. Jest tylko górna granica.
Z czego był ten dochód w 2015? Czy teraz pracujesz?

Dochód w 2015 roku był z mojej pracy w call center. Obecnie nie pracuję, ale od sierpnia idę do pracy.

W takim razie dochód z 2015 będzie utracony, natomiast ten z nowej pracy będzie uzyskany. Jeśli dochód netto za wrzesień nie przekroczy kryterium dochodowego ustalonego na Twojej uczelni, stypendium otrzymasz.

Marta02 bardzo dziękuję za pomoc! :) Mam jeszcze jedno pytanie...Co by było jakbym jednak pracy nie podjęła i mój dochód za sierpień i wrzesień wynosiłby 0 zł? Też dostałabym stypendium? Pytam, ponieważ obawiam się, czy podejmując pracę nie pozbawię siebie szansy na uzyskanie stypendium socjalnego z powodu dochodu za wrzesień przekraczającego próg...

Jeśli nie prowadzisz wspólnego gospodarstwa domowego z rodzicami (ani żadnym z nich) to masz prawo napisać oświadczenie na ten temat i z racji Twojego wieku, podajesz do stypendium tylko siebie. Nawet przy zerowym dochodzie.
Komisja stypendialna może Cię poprosić o wyjaśnienia z czego się utrzymujesz i zażądać zaświadczenia o świadczeniach z pomocy społecznej. W przypadku kiedy tego nie dopełnisz, rzeczywiście mogą Ci odmówić stypendium.
Nie radzę kombinować z dochodem. Lepiej mieć pracę (i zdobywać doświadczenie zawodowe), niż chodzić za stypendium.

Ostatnia edycja:
Ja oczywiście chętnie pójdę do pracy w najbliższym czasie, tylko zastanawiam się, czy opłaca mi się już teraz czyli w sierpniu czy wrześniu, czy w październiku. Obawiam się po prostu,że mój dochód za sierpień czy wrzesień przekroczy dochód do stypendium socjalnego i będę pluła sobie w brodę, że nie poczekałam z pracą do października. Jeśli np. złożę papiery o stypendium 25 września (po 26 urodzinach), a podejmę pracę np. 28 września, a komisja wezwie mnie do wyjaśnienia z czego się utrzymuję np. 10 października, to nie będzie kłamstwem,że jestem samodzielna finansowo...Mam nadzieję,że nie jestem w błędzie. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc :)

Powrót