MLM - kiedy piramidka kiedy działanie legalne

• Autor wątku Autor wątku sagittariuspl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sagittariuspl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
chcę zapytać o aktualne przepisy regulujące tzw. MLM - Multi Level Marketing. kiedy to jest legalna sprzedaż bezpośrednia a kiedy niezgodna z prawem piramidka finansowa?

interesuje mnie przykład: ktoś wpłaca 1 zł i każdy na kolejnych poziomach odstaje z tego 0.10 zł. łatwo policzyć - 10 poziomów. za to dostaje jakiś produkt (za wpis na tą listę). w momencie kiedy on poleci jakąś osobę dostaje 0.10 zł i kolejno 9 poziomów tyle samo - polecony dostaje produkt, itd.

czy takie coś jest prawnie dozwolone w Polsce? i w jaki sposób rozliczać się z dochodów (czy wystarczy zanieść do US 19% a potem umieścić to w picie).

chętnie bym poczytał odpowiednie ustawy na ten temat - podawajcie proszę odpowiednie artykuły

http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU20021291102&type=2&name=ATT69IUR

UOKiK:
Przepis prawny:

Zgodnie z art. 17 c ust. 2 nowelizacji - nie stanowi czynu nieuczciwej konkurencji organizowanie systemu sprzedaży lawinowej, jeśli spełnione zostaną następujące warunki:

1) korzyści materialne uzyskiwane z uczestnictwa w systemie sprzedaży pochodzą ze środków uzyskiwanych z zakupu lub ze sprzedaży dóbr i usług po cenie, której wartość nie może rażąco przekraczać rzeczywistej wartości rynkowej tych dóbr i usług.

2) osoba rezygnująca z udziału w systemie sprzedaży ma prawo do odsprzedaży organizatorowi systemu za co najmniej 90% ceny zakupu wszystkich nabytych od organizatora nadających się do sprzedaży towarów, materiałów informacyjno-instruktażowych, próbek towarów lub zestawów prezentacyjnych zakupionych w przeciągu 6 miesięcy poprzedzających datę złożenia rezygnacji organizatorowi systemu sprzedaży.

wielkie dzięki! :)
mam tylko pytanko do punktu drugiego - czy przedmioty 'elektroniczne' takie jak ebooki, skrypty, itp. nadają się do dalszej sprzedaży? rozumiem, że jeżeli ktoś chce to trzeba je odkupić ;)

Tak, ebooki i skrypty nadają się do sprzedaży (podobnie jak programy komputerowe, albo muzyka sprzedawana w Internecie). Tak, trzeba je odkupić.

Pozdrawiam :)

Powrót